O terminalu v Žavljah bodo odločali septembra

Na sestanku o prihodnosti plinskega terminala v Žavljah pri Trstu, ki je danes potekal na italijanskem gospodarskem ministrstvu v Rimu, so strani sklenile 90-dnevni odlog. V tem času naj bi okoljsko ministrstvo dopolnilo svojo oceno glede dveh vzporednih projektov, vezanih na terminal, je pojasnil Umberto Laureni s tržaške občine.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

RIM > Tržaška občina in pokrajina sta danes ponovno vložili negativni mnenji glede žaveljskega terminala ter ju dopolnili z dodatnimi opažanji, tako imenovana servisna konferenca pa se je po zaslišanju vseh vpletenih sklenila z odločitvijo o 90-dnevnem odlogu.

To bo italijanskemu okoljskemu ministrstvu omogočilo, da dopolni svojo oceno o okoljskem vplivu projektov podzemnega plinovoda in električnega voda, ki sta neposredno povezana z načrtovanim plinskim terminalom, je po sestanku povedal predstojnik urada za okolje na tržaški občini Umberto Laureni.

Terminal že vse od predstavitve načrtov zanj leta 2009 skrbi za razburjenje na območju severnega Jadrana. Slovenija je sicer leta 2013 ob sprejetju seznama prednostnih energetskih projektov v skupnem evropskem interesu dobila zagotovila, da je lahko lokacija plinskega terminala v Severnem Jadranu določena le z njenim soglasjem.

Današnja odločitev o odlogu servisne konference bo poleg tega omogočila dokončanje dodatnih pomembnih analiz, denimo v zvezi s potrditvijo regulacijskega načrta tržaškega pristanišča, ki jasno opredeljuje nekompatibilnost razvoja luke in prisotnosti plinskega terminala. Današnji odlog bo tako po vsej verjetnosti dal možnost za bolj poglobljen vpogled tudi v ta pomemben vidik problematike plinskega terminala, je dodal Laureni.

Gradnji uplinjevalnika španske družbe Gas Natural v Žavljah nasprotujejo tako v občinah Trst, Dolina in Milje kot v avtonomni deželi Furlaniji - Juijski krajini. Pojasnila o potezah italijanskih oblasti, ki so zamrznjen projekt pred časom ponovno oživele, pa so že zahtevali tudi na slovenskem okoljskem ministrstvu.

STA


Najbolj brano