Napadalec v trgovini na vzhodu Pariza ubit, prav tako štirje talci

Napadalec na judovsko trgovino na vzhodu Pariza v predelu Vincennes je bil v posredovanju policije ubit, na spletni strani poroča francoski dnevnik Le Monde. Iz trgovine je medtem že prišlo nekaj talcev, vendar še ni jasno, ali so to vsi talci, niti ne, v kakšnem stanju so.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

PARIZ > Policijske enote so trgovino napadle nekaj po tistem, ko so napadli poslopje severno od Pariza, kamor sta se zatekla brata, ki sta v sredo izvedla pokol na uredništvu časnika Charlie Hebdo. Ta napadalca sta bila v napadu ubita, medtem ko je talec, ki sta ga zadrževala, nepoškodovan.

Video napada si lahko ogledate tu: http://video.gelocal.it/ilpiccolo/mondo/parigi-il-blitz-delle-forze-speciali-nel-negozio-kosher/37592/37680

Drami, ki se danes dogajata v Franciji, sta brez dvoma povezani, je za francoski časnik Le Figaro dejal neimenovan policijski vir. Povedal je, da je moški, ki zadržuje talce v trgovini v vzhodnem delu Pariza, zagrozil, da bo talce pobil, če bodo posebne enote napadle poslopje v Dammartinu, kjer sta brata, ki sta izvedla sredin napad.V trgovini na območju Vincennes je najmanj pet talcev, medtem ko brata Kouachi, ki sta v sredo napadla uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo, pri čemer je bilo ubitih 12 ljudi, v tiskarni severno od Pariza domnevno zadržujeta enega talca.

Policija je popoldne začela napad na judovsko trgovino na vzhodu Pariza, kjer napadalec zadržuje domnevno najmanj pet talcev.

Dogajanju v živo lahko sledite tu: http://www.itele.fr/direct

Zaradi drame s talci v judovski trgovini je policija še razširila varnostno območje, na katerem se nahaja tudi več šol. Kot poroča Le Figaro, so otroci zaprti v šolah, starši pa zaenkrat ne morejo priti ponje. Eno od šol, ki je kakih 400 metrov od trgovine, naj bi sicer v kratkem izpraznili, še poroča časnik na spletni strani.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je izraelski obveščevalni agenciji Mossad naročil, da francoski vladi nudi vso podporo v boju proti terorizmu v Parizu, poroča italijanska tiskovna agencija. Francoske oblasti so odredile tudi zaprtje vseh lokalov v ulici rue des Rosiers, ki je središče zgodovinskega pariškega židovskega okrožja Marais.

Trgovina je sredi stanovanjskega območja; televizijski posnetki kažejo območje z več stanovanjskimi bloki. Policija je območje zaprla in onemogočila dostop iz in na območje okoli trgovine. Območje zaprtja je nedavno še razširila.

Poleg tega je danes policija evakuirala trg Trocadero blizu Eifflovega stolpa, kjer naj bi prav tako prišlo do streljanja. A kasneje se je izkazalo, da je šlo za lažen alarm, na spletni strani piše francoski časnik Le Monde, ki se sklicuje na francosko notranje ministrstvo.

Pariško tožilstvo je objavilo, da v povezavi z napadom na policistko iščejo 32-letnega Amedyja Coulibalyja in 26-letno žensko Hayat Boumeddiene, ki naj bi bila njegovo dekle. Objavili so tudi njuni fotografiji. Oba naj bi bila oborožena in nevarna.

Coulibaly pa naj bi bil povezan tudi z napadalcema na tednik Charlie Hebdo, ki ju policija medtem še vedno oblega v kraju Dammartin-en-Goele severno od Pariza. Kot je za AFP povedal policijski vir, naj bi napadalec v Vincennesu poznal najmanj enega od njiju; leta 2010 naj bi sodelovala pri poskusu pobega iz zapora v Franciji, zaradi česar je bil Coulibaly leta 2013 obsojen na pet let zapora.

Pri pobegu sta skušala pomagati islamistu Smainu Ait-Belkacemu. Ta je bil leta 2002 obsojen na dosmrtni zapor zaradi atentata na železniški postaji leta 1995 v Parizu.

STA


Najbolj brano