Novičarske spletne strani niso odgovorne za žaljive komentarje

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je odločilo, da novičarske spletne strani niso odgovorne za "žalitve in nesramne komentarje" bralcev. Tako je odločilo, potem ko so madžarsko spletno stran tožili zaradi sporočil na njihovem forumu.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je odločilo, 
da novičarske spletne strani niso odgovorne za "žalitve in 
nesramne komentarje" bralcev. Foto: Tamino Petelinsek
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je odločilo, da novičarske spletne strani niso odgovorne za "žalitve in nesramne komentarje" bralcev. Foto: Tamino Petelinsek

STRASBOURG > Primer je povezan z novičarsko spletno stranjo Index.hu, kjer so bralci o neki nepremičninski družbi objavili niz jeznih komentarjev.

Nekdo je zapisal: "Takšni ljudje bi morali srati ježa in zapraviti ves denar za grobnice svojih mater, dokler ne crknejo."

V odgovor na zapis je nepremičninska družba, ki v odločitvi sodišča ni natančno navedena, na lokalnih sodiščih uspešno tožila novičarski portal ter tudi združenje madžarskih internetnih podjetij, ker so dopustila objavo neprimernih komentarjev. A evropsko sodišče je zdaj odločilo drugače.

Index.hu je sicer takoj odstranil žaljive komentarje ter obenem sporočil, da ne morejo biti odgovorni za vse objave bralcev. Njihovi odvetniki pa so menili, da bi s tem, ko bi bile za komentarje odgovorne novičarske strani, resno posegli v svobodo izražanja ter demokratično odprtost v dobi interneta.

Madžarska je sicer zaradi delovanja medijev redno deležna kritik. Orban je leta 2011 prinesel nove medijske zakone, temu pa je leta 2014 sledil še medijski davek, za katerega kritiki menijo, da gre za poskus discipliniranja opozicijskih medijev in poskus izrinjanja tujih televizijskih programov.

STA


Najbolj brano