Novi zračni napadi koalicije v Jemnu

Le nekaj ur potem, ko je uradni Rijad sporočil, da je ustavil zračne napade v Jemnu, so koalicijska letala pod vodstvom Savdske Arabije napadla upornike v tretjem največjem jemenskem mestu Taiz. Tarča napada so bili šiitski uporniki v vojašnici 35. brigade jemenske vojske na obrobju Taiza.

Taiz Foto: Wikipedia
Taiz Foto: Wikipedia

SANA > Hutijski uporniki, ki jih podpira Iran, so vojašnico zavzeli davi po topniškem spopadu z jemenskimi silami. Enote, zveste predsedniku Abedrabu Mansurju Hadiju, so se uspele umakniti, še preden je vojašnica padla v roke upornikom.

Vojašnico so nekaj ur zatem napadla koalicijska letala, ki so obstreljevala tudi položaje upornikov blizu glavnega zapora v mestu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Savdska Arabija in njeni sunitski arabski zavezniki so sprožili zračne napade na Hutije 26. marca, ko so uporniki in vojaške enote, zveste bivšemu jemenskemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, zavzeli dobršen del države in predsednika Hadija pregnali iz države.

O srditih spopadih danes poročajo tudi iz drugega največjega mesta Aden, ki ga je Hadi za kratek čas razglasil za prestolnico, preden je pobegnil v Savdsko Arabijo. Lokalni borci poskušajo pregnati Hutije iz četrti Muala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije v torke zvečer sporočila, da je ustavila zračne napade na hutijske upornike, da pa jih bo znova obnovila, če bo potrebno. Po navedbah tiskovnega predstavnika koalicije Ahmeda Asirija je bila kampanja uspešna, saj so uničili težko orožje in rakete, ki so jih imeli Hutiji in njihovi zavezniki. Kot je dodal, bo nova faza operacije namenjena podpori civilistom in tudi preprečevanju premikov Hutijev.

Na torkovo napoved Rijada in obenem današnje vnovične letalske napade so se medtem odzvali hutijski uporniki. Ti so sporočili, da so pripravljeni sodelovati v mirovnih pogovorih pod okriljem Združenih narodov, a šele potem, ko bo v Jemnu uveljavljena popolna prekinitev ognja. Kot so poudarili, to pomeni popolno ustavitev letalskih napadov koalicije pod vodstvom Savdske Arabije.

“Po popolnem končanju agresije proti Jemnu in odpravi blokade zahtevamo obnovo političnega dialoga pod pokroviteljstvom Združenih narodov,” je sporočil tiskovni predstavnik Hutijev Mohamed Abdulsalam.

STA


Najbolj brano