Novi savdski kralj je znan po varčnosti in disciplini

Po smrti savdskega kralja Abdulaha je vajeti v državi že prevzel njegov polbrat Salman, ki tako kot predhodnik velja za zmernega človeka, znanega po varčnosti, trdem delu in disciplini.

Po smrti savdskega kralja Abdulaha je vajeti v državi  prevzel njegov polbrat Salman, ki tako kot predhodnik velja za zmernega človeka, znanega po varčnosti, trdem delu in disciplini. Foto: Wikipedia
Po smrti savdskega kralja Abdulaha je vajeti v državi prevzel njegov polbrat Salman, ki tako kot predhodnik velja za zmernega človeka, znanega po varčnosti, trdem delu in disciplini. Foto: Wikipedia

RIJAD > Poznavalci že predvidevajo, da Salman večjih sprememb v zunanji politiki in pri proizvodnji nafte Savdske Arabije ne bo prinesel.

Salman se je rodil 31. decembra 1935 in je 25. od 37 sinov ustanovitelja savdske kraljevine Abdulaziza al Savda ter je že njegov šesti sin, ki je postal kralj Savdske Arabije. Pri 20. letih so Salmana imenovali za župana prestolnice Rijad, nekaj let kasneje pa celo za guvernerja istoimenske province. Pri tem se je očitno izkazal, saj velja za arhitekta modernizacije Rijada iz stagnirajočega puščavskega mesta v moderno metropolo.

Šele leta 2011, ko je umrl njegov brat Sultan, je prevzel nov položaj in postal obrambni minister. Za kronskega princa so ga uradno imenovali junija 2012 po smrti prestolonaslednika Najefa. Od takrat je odigral ključno vlogo v savdski diplomaciji in obiskal številne tuje države partnerice, po oceni poznavalcev pa je v mednarodni skupnosti Salman veljal za najboljšega možnega naslednika Abdulaha.

Salman je zaradi Abdulahovega vse slabšega zdravja v zadnjih letih imel vse vidnejšo vlogo. A tudi Salmana so pestile zdravstvene težave, med drugim je prestal več operacij hrbta. Pojavljale so se tudi govorice, da trpi za demenco ter da zaradi zdravstvenih težav ne bo prevzel vajeti države in se bo odpovedal prestolu.

Salman se je poročil trikrat, ima deset sinov in hčer. Ena od žena in dva sinova so sicer že umrli. Njegov najbolj slavni sin je princ Sultan, ki je kot prvi Savdijec leta 1985 poletel v vesolje v okviru misije ameriške vesoljske agencije Nasa.

A Salman velja za delavnega človeka, ki ceni dialog in želi čim bolj prijateljsko reševati spore. Prav tako mu je ljubša zmernost v notranji in zunanji politiki. Predvideva se, da bo na teh področjih sledil korakom predhodnika, ki je veljal za zmernega reformatorja.

STA


Najbolj brano