Novi predsednik katalonske vlade ni želel priseči zvestobe španskemu kralju

Separatistični katalonski politik Carles Puigdemont ni želel priseči zvestobe španskemu kralju, ko je v torek prisegel kot predsednik nove katalonske vlade. Katalonski parlament je sicer pred dnevi tik pred iztekom roka Puigdemonta, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije od Španije, izvolil za predsednika regionalne vlade.

Špansa  kraljica Letizia in kralj Felipe. Foto: Wikipedia
Špansa kraljica Letizia in kralj Felipe. Foto: Wikipedia

MADRID > Carles Puigdemont med torkovo slovesnostjo v Madridu prav tako ni želel priseči na špansko ustavo. Namesto tega je obljubil, da bo služil Kataloncem.

Novi predsednik katalonske vlade je obljubil, da bo nadaljeval prizadevanja za neodvisnost Katalonije. Španska vlada sicer trdi, da ne bo pod nobenim pogojem dovolila odcepitve Katalonije.

V Madridu so se ogorčeno odzvali na Puigdemontovo prisego. Vlada bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa preverila pravne poti za spodbijanje prisege. “Zakone je treba spoštovati. Tisti, ki meni, da je nad zakoni, bo imel težave,” je danes povedala namestnica španskega premierja Soraya Saenz de Santamaria.

Katalonski parlament je v nedeljo s 70 glasovi za in 63 proti izglasoval Puigdemonta za novega predsednika katalonske vlade. S tem je na položaju nasledil Arturja Masa, ki si ni uspel pridobiti zadostne podpore.

Stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije od Španije, so dogovor o oblikovanju nove regionalne vlade dosegle v soboto in tako preprečile ponovne volitve.

Na septembrskih volitvah v Kataloniji je največ glasov prejelo Masovo zavezništvo separatističnih strank, ki pa mu z 62 sedeži v 135-članskem regionalnem parlamentu ni uspelo osvojiti absolutne večine. Za to bi potrebovalo še podporo leve stranke CUP, ki pa se je pred tednom dni odločila, da nove vlade z Masom na čelu ne bo podprla.

STA


Najbolj brano