Novi napadi v Turčiji: več vojakov ubitih in ranjenih

Na vzhodu Turčije se je danes razstrelil samomorilski napadalec ter ubil dva vojaka, 24 je ranjenih. Za napadom, tarča katerega je bila vojašnica v vzhodni provinci Agri, naj bi stala prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK). V ločenem incidentu, ki naj bi bil prav tako delo PKK, je bil ubit še en vojak.

Fotografija je simbolična. Foto: Danish Ismail
Fotografija je simbolična. Foto: Danish Ismail

ANKARA > Napadalec v okrožju Dogubayazit v provinci Agri je po navedbah lokalnih oblasti danes s traktorjem, polnim eksploziva, zapeljal v vojašnico. V ločenem incidentu je bil ubit en turški vojak, štirje so bili ranjeni. V tem primeru je eksplodirala mina, nastavljena ob cesti v okrožju Midyat v jugovzhodni provinci Mardin, tarča pa je bil konvoj vojaških vozil. Oblasti so odgovornost za napada pripisale PKK.

PKK je v zadnjem tednu, odkar turška vojska z letali obstreljuje njene cilje na odročnem goratem severu Iraka, okrepila napade na turške varnostne sile. Po poročanju AFP je bilo v teh napadih ubitih že najmanj 17 pripadnikov varnostnih sil. Današnji napad v provinci Agri naj bi bil sicer prvi samomorilski napad PKK.

Turške oblasti so medtem v soboto zvečer sporočile, da bodo preiskale navedbe, da je bilo v letalskih napadih, katerih tarče so bile logistične baze PKK na severu Iraka, v noči na soboto ubitih več civilistov. Obenem so na zunanjem ministrstvu v Ankari zatrdili, da delajo vse, da bi se izognili civilnim žrtvam, ter PKK očitali uporabo civilistov kot živega ščita. Zavrnili so možnost, da bi z napadi prenehali.

Kurdska stran trdi, da je bilo v omenjenih napadih ubitih najmanj šest civilistov, med njimi dve ženski, prokurdski turški mediji pa so dogodek označili kot "pokol". V soboto se je med drugim odzval predsednik avtonomnega iraškega Kurdistana Masud Barzani in od borcev PKK zahteval, da se umaknejo z naseljenih območij v Iraku, da bi se izognili civilnim žrtvam turških napadov.

STA


Najbolj brano