Novi napadi na begunce, tokrat tudi na Nizozemskem

V Nemčiji poročajo o še dveh ksenofobnih napadih na begunske centre, o podobnem incidentu pa tokrat poročajo tudi z Nizozemske, kjer tega doslej niso bili vajeni. Kar tri četrtine Belgijcev bi medtem na mejah svoje države, članice območja schengna, znova uvedle nadzor.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BERLIN, HAAG, BRUSELJ > Kakih 20 ljudi je begunski center v nizozemskem Woerdnu ponoči napadlo s petardami in jajci ter skušalo vdreti vanj. Gre v bistvu za športno halo, v katero so nastanili kakih 150 Sircev in Eritrejcev. To je bil prvi večji napad na begunske objekte na Nizozemskem. Vlada ga je obsodila in terjala kaznovanje odgovornih in zagotovitev varnosti beguncev.

Na morju pred grškim otokom Lezbos je pet zamaskiranih moških napadlo štiri čolne, polne beguncev. Uničili so motorje na sicer gumijastih čolnih, nato pa pobegnili na svojem gliserju. Po poročanju več grških medijev so napadalci grški skrajni desničarji. Po napadu, ki se je zgodil v petek, so begunci več ur nemočno pluli po morju med Turčijo in Lezbosom, nakar so jih na srečo rešili ribiči in drugi, ki so pripluli mimo.

Pred poslopjem nekdanje šole v Dresdnu, prestolnici nemške zvezne dežele Saške, se je medtem v petek zvečer zbralo kakih 60 ksenofobov, nekateri so bili pijani. Poslopje, kjer naj bi v kratkem nastanili begunce, in policiste, ki so ga skušali zaščititi, so obmetavali s kamni, steklenicami, petardami in drugimi predmeti. Kot dodaja Deutsche Welle, so stanovalci sosednjih zgradb nasilneže vzpodbujali in jim ploskali. To ni bil prvi napad na poslopje.

Prav tako v petek zvečer so nenapovedane demonstracije proti sprejemu beguncev izbruhnile v Cottbusu v zvezni deželi Brandenburg. Zbralo se je kakih 400 skrajnih desničarjev in skušalo vdreti v poslopje, kjer je takrat potekala zabava dobrodošlice za begunce. Med protestniki naj bi bili tudi nekateri vidni neonacisti, piše Deutsche Welle.

V Nemčiji so sicer od začetka leta zabeležili že več kot 490 napadov na begunska zatočišča, kar je trikrat več kot lani. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je tovrstno nasilje obsodil kot sramoto ter izrazil zaskrbljenost, ker so dve tretjini napadov izvedli lokalni prebivalci, ki pred tem niso imeli kriminalne zgodovine. Tudi pravosodni minister Heiko Maas je izrazil zaskrbljenost zaradi porasta napadov na begunska zatočišča v Nemčiji.

Javnomnenjska raziskava v Belgiji je medtem pokazala, da kar tri četrtine prebivalcev, natančneje 74 odstotkov, v luči begunske krize podpira vrnitev nadzora na meje. V francosko govoreči Valoniji je ta delež celo 77-odstoten, v prestolnici Bruselj pa "le" 68-odstoten, razkriva danes v časniku Le Soir objavljena anketa. 55 odstotkov vprašanih si poleg tega želi konca begunskega vala.

STA


Najbolj brano