Novi list sklepa, da je arbitražno sodišče praktično mrtvo

Po odhodu sodnika Ronnyja Abrahama in tem, kako je pojasnil svoj odstop, lahko sklepamo, da je arbitražno sodišče praktično mrtvo, ocenjuje danes Novi list. Da je umik Abrahama dodaten udarec arbitražnemu sodišču, meni tudi Večernji list, medtem ko Jutarnji list piše, da je Abraham naredil edino, kar je lahko.

Po odhodu sodnika Ronnyja Abrahama in tem, kako je 
pojasnil svoj odstop, lahko sklepamo, da je arbitražno 
sodišče praktično mrtvo, ocenjuje danes Novi list.
Po odhodu sodnika Ronnyja Abrahama in tem, kako je pojasnil svoj odstop, lahko sklepamo, da je arbitražno sodišče praktično mrtvo, ocenjuje danes Novi list. 

ZAGREB > Slovenija bo težko našla še enega dovolj uglednega pravnika, ki bo soglašal z imenovanjem v arbitražno sodišče v takšni situaciji, ko so v 15 dneh odstopili že trije sodniki, poudarja Novi list. Dodaja, da so Abrahamov odstop v hrvaški vladi zelo pozitivno sprejeli.

“Abrahamov odstop je verjetno znamenje, da arbitražno sodišče ne bo moglo nadaljevati postopka”

Neimenovan vir iz Banskih dvorov je dejal, da je Abraham očitno spoznal, kakšna so dejstva in kakšni razlogi za izstop Hrvaške iz arbitražnega postopka, ter se tudi sam odločil umakniti. Navaja, da je za Zagreb izjemno pomembna naklonjenost ZDA hrvaškim argumentom za izstop.

"Abrahamov odstop je verjetno znamenje, da arbitražno sodišče ne bo moglo nadaljevati postopka in ignorirati hrvaške odločitve o izstopu iz arbitražnega sporazuma s Slovenijo," je še dejal neimenovani vladni vir.

Uradno hrvaška stran zaenkrat ni komentirala Abrahamovega odstopa, ker da ni več stranka v postopku, je poročal Večernji list, ki je prvi na Hrvaškem objavil transkripte spornih telefonskih pogovorov nekdanjega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik.

Zagrebški časnik navaja tudi mnenje avstrijskega zunanjega ministrstva, ki je podobno stališču Evropske komisije. V Bruslju so sicer tudi v sredo vztrajali, da je z arbitražnim postopkom treba nadaljevati.

Obenem se časnik sprašuje, ali se bodo ob odstopu Abrahama - ki je bil adut slovenske strani in tudi arbitražnega sodišča, da se obnovi zaupanje v kompromitiran postopek - vendarle začela rušiti trdna stališča Bruslja. Potek dogodkov zaenkrat kaže, da bi se lahko izpolnilo stališče Hrvaške, da se mora sodišče zaradi afere razpustiti.

"Malo ste se zaleteli, dragi sosedje," medtem piše Jutarnji list. Ni dvoma, da je glavno vlogo pri imenovanju Abrahama odigral predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume, ki je tudi ključen problem, ki pa ga Slovenija ne želi priznati, ocenjuje komentator.

Jutarnji list: Abraham je storil edino, kar je lahko - se umaknil in pustil slovensko vlado, da se utaplja v vseh problemih

Prav tako ni dvomov, da se je Abraham odločil odstopiti, potem ko je ugotovil, da je sprejel nalogo, ki mu v briljantni karieri nikakor ni potrebna. Storil je edino, kar je lahko - se umaknil in pustil slovensko vlado, da se utaplja v vseh problemih, ki si jih je povzročila, kot tudi pri vztrajanju, da se kompromitirani postopek nadaljuje, sklene komentator.

STA


Najbolj brano