Novi lastniki bi Rilkejevo pešpot čim prej znova odprli

Devinski knez Alessandro Thurn und Taxis je prodal približno 30 hektarjev zemljišča na območju naravnega rezervata Devinskih sten, po katerem poteka tudi dobršen del priljubljene Rilkejeve pešpoti, poroča Primorski dnevnik.

Priljubljeno sprehajališče, ki vodi do Devinskega gradu, ima 
nove lastnike. Foto: Leo Caharija
Priljubljeno sprehajališče, ki vodi do Devinskega gradu, ima nove lastnike. Foto: Leo Caharija

DEVIN > Zemljišče je za 350.000 evrov kupila družba Baia Holiday, ki v Italiji upravlja deset turističnih naselij, med katerimi je tudi sesljanski kamping Marepineta.

S sklenjenim poslom sta zadovoljna oba - prodajalec in kupec. “Rilkejevo pešpot sem prodal ljudem, ki jih cenim. Ljudem, ki se ukvarjajo s turizmom in bodo gotovo znali turistično ovrednotiti to območje,” je za Primorski dnevnik povedal knez Alessandro Thurn und Taxis. Graščakova družina je zaradi spora z občino aprila 2013 dala zapreti del poti na njenem zemljišču, saj ni želela prevzeti nase odgovornisti za morebitne nesreče. Sledila so pogajanja za ponovno odprtje pešpoti, na dan so prišle namere za odkup, najprej s strani pokrajine Trst, nato s strani dežele FJK, a se nobena ni uresničila.

Novim lastnikom je po poročanju časnika zdaj najbolj v interesu, da bo celotna Rilkejeva pot čim prej znova odprta za sprehajalce, saj predstavlja mednarodno turistično atrakcijo. Tako pravi partner družbe Baia Holiday Diego Lenarduzzi, ki je še povedal, da imajo že nekaj načrtov, “ki bi s kakimi štirimi ali petimi novimi delovnimi mesti pozitivno vplivali tudi na zaposlitveno raven na našem območju”.

Spletno uredništvo


Najbolj brano