Novi gvatemalski predsednik je televizijski komik

V Gvatemali so na volitvah v nedeljo za novega predsednika izvolili Jimmyja Moralesa, komika in televizijsko osebnost, ki je kljub temu, da nima nikakršnih političnih izkušenj, zmagal z veliko večino približno 68 odstotkov glasov. Volitve so potekale po odstopu dosedanjega predsednika Otta Pereza Moline, ki čaka na sojenje zaradi korupcije.

V Gvatemali so na volitvah v nedeljo za novega predsednika 
izvolili Jimmyja Moralesa, komika in televizijsko osebnost. Foto: Santiago Billy
V Gvatemali so na volitvah v nedeljo za novega predsednika izvolili Jimmyja Moralesa, komika in televizijsko osebnost. Foto: Santiago Billy

CIUDAD DE GUATEMALA > Volilne lističe so doslej po volitvah, ki so se končale ob eni uri zjutraj po srednjeevropskem času, prešteli na 97 odstotkih volišč in 46-letni Morales je že razglasil zmago.

Obljubil je, da bo Gvatemalo spremenil v "novo državo z odgovornostjo in pravicami. Gvatemalci so glasovali za spremembe. S temi volitvami želimo končati korupcijo," je dejal.

Na drugem mestu je z 32 odstotki osvojenih glasov pristala nekdanja prva dama Gvatemale Sandra Torres. Priznala je poraz in napovedala delovanje v "konstruktivni opoziciji".

Novega predsednika so v Gvatemali volili zaradi odstopa dosedanjega predsednika Otta Pereza Moline, ki je trenutno skupaj z nekdanjim podpredsednikom v priporu in čaka na sojenje zaradi korupcije.

Obtožen je vodenja mreže pokvarjenih politikov in carinikov, ki naj bi od podjetij sprejemali podkupnine v zameno za nezakonite popuste pri uvoznih dajatvah. Sojenje naj bi se za 64-letnega upokojenega generala, ki je bil na položaju od leta 2012, začelo konec decembra.

Volitve so v nedeljo potekale brez večjih incidentov, na njih pa je svoj glas lahko oddalo 7,5 milijona volivcev.

Morales je v državi poznan kot televizijska osebnost, komik in zabavljač. Nedeljska oddaja z naslovom Moralejas, v kateri je nastopal skupaj z bratom, je bila na sporedu približno 15 let.

V predvolilni kampanji mu je uspel izjemen uspeh, saj so mu ankete še aprila napovedovale le 0,5 odstotka podpore.

STA


Najbolj brano