Novi avstralski premier bo Malcolm Turnbull

Avstralski milijonar Malcolm Turnbull je danes na glasovanju znotraj vladajoče Liberalne stranke s položaja predsednika izrinil Tonyja Abbotta, ki mu bo tako po dveh letih na položaju moral prepustiti tudi premierski stolček.

Malcolm Turnbull Foto: Wikipedia
Malcolm Turnbull Foto: Wikipedia

CANBERRA > 60-letni Malcolm Turnbull, nekdanji odvetnik in bančnik, je na glasovanju med poslanci konservativne Liberalne stranke zbral 54 glasov, Tony Abbott pa 44.

Zunanja ministrica Julie Bishop je bila izvoljena za namestnico predsednika stranke, pri čemer je premagala obrambnega ministra Kevina Andrewsa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turnbull je že dolgo veljal za glavnega tekmeca Abbotta, ki se je na premierski položaj povzpel po razkolu v Laburistični stranki leta 2013. V Avstraliji je predsednik vladajoče stranke tudi predsednik vlade in Turnball bo na ta položaj prisegel, takoj potem ko bo Abbott pisal generalnemu guvernerju Avstralije Petru Cosgrovu in odstopil, pojasnjuje britanski BBC.

Turnbull je v vladi doslej zasedal položaj ministra za komuniciranje, danes pa je Abbotta obvestil, da odstopa s položaja in ga skupaj z Bishopovo pozval, naj spričo nizke podpore vladi in njenim politikam uredi vse potrebno za izvedbo strankarskih volitev.

Abbott je izziv sprejel in bil na volitvah, ki so jih izvedli zelo na hitro, v vsega nekaj urah, poražen. S podobnim izzivom in glasovanjem o nezaupnici se je Abbott sicer soočil že februarja, a je glasovanje takrat uspešno prestal.

Po veliki zmagi sta Turnball in Bishopova danes stopila pred novinarje. Prihodnji premier je med drugim izrazil pričakovanje, da bo sedanji parlament v celoti opravil svoj mandat, in s tem po pisanju BBC nakazal, da ne namerava sklicati predčasnih volitev.

Abbotta je pohvalil za njegove “pomembne dosežke” na čelu vlade, a nadaljeval, da Avstralija potrebuje “gospodarsko vizijo, vodstvo, ki bo odgovorilo na velike izzive in priložnosti, s katerimi smo soočeni”. Poudaril je, da bo vodil “povsem liberalno vlado, zapisano svobodi, posamezniku in trgu”.

Še pred izvedbo glasovanja v stranki je Turnbull danes izrazil prepričanje, da Abbottu na prihodnjih volitvah liberalcev ne bo uspelo pripeljati do zmage, saj da njegovi vladi ne uspeva “dosegati gospodarskega vodenja, ki ga država potrebuje”.

BBC glede Turnbulla še izpostavlja, da so nekatera njegova stališča v nasprotju z mnenjem mnogih v njegovi stranki. Še posebej gredo mnogim v nos njegova podpora odločnejšim ukrepom v boju proti podnebnim spremembam, istospolnim porokam ter temu, da bi Avstralija postala republika.

Liberalno stranko je Turnbull vodil v letih 2008-2009, ko je bila v opoziciji, nato pa je za en sam glas izgubil bitko za vodenje stranke z Abbottom. V preteklosti je bil uspešen podjetnik in ugleden pravnik, ki je zagovarjal nekatere zelo znane kliente.

Avstralija že vse od Johna Howarda, ki je odšel leta 2007, ni imela premierja, ki bi se obdržal cel mandat. Pred Abbottom je laburistično vlado vodil Kevin Rudd, a le nekaj mesecev, saj je s tega položaja junija 2013 izrinil strankarsko kolegico Julio Gillard, kmalu zatem pa so bili laburisti na volitvah poraženi. Gillardova je medtem Rudda s položaja izrinila leta 2010.

STA


Najbolj brano