Novi ameriški kongres z republikansko večino začenja delo

Novi, 114. kongres ZDA, v katerem bodo imeli republikanci večino in s tem oblast tako v predstavniškem domu kot senatu, danes začenja delo. Prvi zakonodajni ukrep novega ameriškega kongresa bo potrditev gradnje naftovoda iz Kanade do Mehiškega zaliva, nad katerim predsednik Barack Obama ni navdušen.

Prvi zakonodajni ukrep novega ameriškega kongresa bo potrditev gradnje naftovoda iz Kanade do Mehiškega zaliva, kar napoveduje možnost prvega  veta predsednika Baracka Obame. Foto: STA
Prvi zakonodajni ukrep novega ameriškega kongresa bo potrditev gradnje naftovoda iz Kanade do Mehiškega zaliva, kar napoveduje možnost prvega veta predsednika Baracka Obame. Foto: STA

WASHINGTON > V predstavniškem domu bo po novem 246 republikancev in 188 demokratov. Newyorški sedež Staten Islanda bo prazen, ker je republikanec Michael Grimm zaradi korupcije pred kratkim odstopil in bodo pripravljene posebne volitve. V senatu bo po novem 54 republikancev in 44 demokratov ter dva neodvisna senatorja, ki glasujeta z demokrati.

Vodilni ostajajo isti

Vodilni obrazi bodo ostali isti, čeprav bodo konservativni republikanci morda tudi tokrat skušali izvesti udar proti predsedniku Johnu Boehnerju iz Ohia, kot so ga skušali pred dvema letoma. Možnosti za uspeh ni veliko in Boehner bo danes spet vodil slovesno prisego za vse člane spodnjega doma.

Nekaj več razprav bo glede tretjega najpomembnejšega položaja, to je večinskega biča, ki skrbi za strankarsko disciplino ob glasovanjih. Steve Scalise je pred kratkim priznal, da je leta 2002 govoril pred rasistično skupino in nabiral njihove glasove. Trdi sicer, da ni vedel komu govori. Strankarsko vodstvo ter članstvo ga podpirata, zato bo verjetno ostal na položaju.

Zaradi naftovoda morda prvi veto Obame

Slovesno prisego senatorjev, ki so bili izvoljeni novembra lani, bo vodil podpredsednik ZDA Joseph Biden, ki ima po ustavi tudi vlogo predsednika senata. Republikance bo še naprej vodil Mitch McConnell iz Kentuckyja, tokrat kot vodja večine, na položaj vodje manjšine pa bo degradiran demokrat Harry Reid iz Nevade. McConnell je napovedal, da bo prvi predlog zakona potrditev naftovoda Keystone, kar napoveduje možnost prvega veta Baracka Obame.

Obama je glede naftovoda razpet med okoljevarstvenike in republikance, čeprav doslej ni bil odločen ne v eno in ne v drugo stran. Dejal je le, da naftovod nima velikega pomena za ameriško gospodarstvo, čeprav je za republikance neke vrste čudežna rešitev za delovna mesta. Obama ima nekaj vetra v svojih jadrih zaradi visoke gospodarske rasti, zaradi sprememb imigracijskega sistema in zaradi začetka normalizacije odnosov s Kubo.

Obama bo do konca tedna na poti po ZDA, v okviru katerega bo nakazal teme, o katerih bo govoril v govoru o položaju v državi, ki bo 20. januarja.

V kongresu največ pripadnikov manjšin in žensk v zgodovini

114. ameriški kongres ima doslej največ pripadnikov manjšin in žensk v vsej kongresnih zgodovini. Žensk je skupaj 104 ali 20 odstotkov vsega kongresa, to je predstavniškega doma in senata skupaj. Pripadnikov manjšin bo okoli 100 oziroma 18 odstotkov. V predstavniškem domu bo 84 žensk, v senatu pa 20.

Prvič v zgodovini bo v predstavniškem domu temnopolta kongresnica in to republikanka Mia Love iz Utaha. V senatu bosta dva temnopolta, to je republikanec Tim Scott iz Južne Karoline in demokrat Cory Booker iz New Jerseyja.

STA


Najbolj brano