Nova tragedija migrantov v Sredozemlju pretresla Evropo

Evropa je pretresena zaradi nove tragedije migrantov na Sredozemskem morju, morda najhujše doslej. Papež Frančišek je svetovne voditelje pozval k odločnemu ukrepanju, italijanski premier Matteo Renzi pa je govoril o masakru v Sredozemlju. Francoski predsednik Francois Hollande je pozval k srečanju evropskih ministrov.

V Evropski komisiji so opozorili, da je težavo z begunci treba 
reševati pri njenih koreninah, torej v državah, iz katerih 
prihajajo migranti. Foto: Posadka Splošne Plovbe
V Evropski komisiji so opozorili, da je težavo z begunci treba reševati pri njenih koreninah, torej v državah, iz katerih prihajajo migranti. Foto: Posadka Splošne Plovbe

RIM > Papež Frančišek se je tragedije pred obalo Libije, v kateri je morda umrlo 700 migrantov, dotaknil v rednem tedenskem nagovoru vernikom na Trgu sv. Petra v Vatikanu. “To so moški in ženske kot mi, bratje, ki iščejo boljše življenje,” je dejal.

Voditelje je sveti oče pozval, naj “ukrepajo odločno in hitro” ter preprečijo nove tragedije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Masaker v Sredozemlju, Italija prepuščena sami sebi

Nesreča je pretresla tudi Mattea Renzija. “Vsakodnevno v Sredozemlju doživljamo masaker. Kako lahko človek pri toliko truplih ostane brezbrižen?” njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Italija je v preteklosti že večkrat opozorila, da je velik naval beguncev preveliko breme za eno samo državo. Na evropski ravni je pozvala države k pomoči, vendar večjih premikov doslej ni bilo.

Županja Lampeduse Giusi Nicolini tako računa na nove tragedije. “Kdor beži iz goreče hiše, stori vse, da bi se rešil. Sredozemsko morje je postalo pokopališče, Italija pa je prepuščena sama sebi,” je opozorila.

Italija je konec lanskega leta končala operacijo Mare nostrum, v kateri je aktivno iskala in reševala morebitne migrante na Sredozemskem morju. Evropskih partnerjev namreč ni uspela prepričati, da bi ji pomagali nositi breme devetih milijonov evrov stroška operacije mesečno.

Akcijo Mare nostrum je delno zamenjala precej manjša evropska operacija, imenovana Triton, ki pa razpolaga s precej manj denarja in tudi človeškimi silami. Po današnji tragediji so številne organizacije pozvale k obnovitvi italijanske reševalne operacije.

Hollande za okrepitev nadzora na Sredozemskem morju

K srečanju ministrov držav članic EU za notranje in zunanje zadeve je po novi tragediji pozval francoski predsednik Francois Hollande. Zavzel se je za okrepitev nadzora na Sredozemskem morju tako z morja kot iz zraka.

Evropska komisija je v uradnem sporočilu zapisala, da je užaloščena zaradi današnje tragedije v Sredozemlju, pa tudi zaradi tragedij v preteklih dneh. “Situacija je skrajna, zato morajo biti naša dejanja pogumna,” so zapisali. “Na kocki so človeška življenja in EU kot celota ima moralno in humanitarno dolžnost odzvati se.”

Kot so dodali, komisija z drugimi deležniki pripravlja novo evropsko imigracijsko strategijo. To naj bi sprejeli sredi maja. So pa v komisiji znova opozorili, da je težavo treba reševati pri njenih koreninah, torej v državah, iz katerih prihajajo migranti.

Tiskovna predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Carlotta Sami pa se je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zavzela za vzpostavitev humanitarnega koridorja za begunce, ki želijo v Evropo. “Preprečiti moramo, da so migranti prisiljeni v nevarna potovanja, v katerih na tisoče ljudi izgubi življenje,” je poudarila.

STA


Najbolj brano