Nova hrvaška vlada za normalizacijo odnosov s Slovenijo

Ko bo oblikovana nova hrvaška vlada, si bomo morali zelo prizadevati, da bi normalizirali in racionalizirali odnose s sosednjimi državami, kot so Slovenija, Madžarska in Srbija, je za današnji Jutarnji list dejal neimenovani bodoči minister v hrvaški desni vladi. Poudaril je poskus odpiranja dialoga s Slovenijo.

Nova hrvaška vlada si bo prizadevala za normalizacijo 
odnosov s Slovenijo, je napovedal neimenovani bodoči 
minister v hrvaški desni vladi.   Foto: STA
Nova hrvaška vlada si bo prizadevala za normalizacijo odnosov s Slovenijo, je napovedal neimenovani bodoči minister v hrvaški desni vladi.  Foto: STA

ZAGREB > Po mnenju enega od bodočih ministrov, kot sogovornika predstavlja zagrebški časnik, je imela Slovenija dva razloga, zaradi katerih se je odločila postaviti žično ograjo na meji s Hrvaško. Prvi so njene notranjepolitične okoliščine in dejstvo, da se je slovenska vlada znašla pod pritiskom opozicije, ki je zahtevala trdnejša stališča do begunske krize.

Poleg tega so se z žico na nek način maščevali Hrvaški zaradi arbitraže, je dejal vir Jutarnjega lista. Verjame, da bo Zagreb s pozitivnim pristopom premaknil naprej odnose z Ljubljano, kar hrvaškemu zunanjemu ministrstvu ni uspelo niti z osmimi diplomatskimi notami.

Neimenovani vir ni želel povedati, kako bodo ravnali v primeru pospešenega postopka izgona tujcev iz Nemčije. Sicer pa ne pričakuje, da bodo veliko beguncev vrnili na Hrvaško.

Dodal je, da bodo morali v odnosih s sosednjimi državami sanirati škodo, ki jo je povzročil dosedanji premier Zoran Milanović s svojimi izjavami v zvezi z begunsko krizo.

V HDZ so lani po začetku begunskega vala na Hrvaškem zahtevali poostren nadzor meje s Srbijo, ki vključuje tudi pošiljanje hrvaških vojakov na mejo. Izključevali niso niti možnosti postavitve ograj ob vzhodni hrvaški meji.

Na Hrvaškem še vedno potekajo pogajanja o sestavi nove vlade. Hrvaški mediji kot edinega kandidata za zunanjega ministra omenjajo 48-letnega Mira Kovača, ki je mednarodni sekretar HDZ. Kovač je bil v svoji diplomatski karieri pomočnik zunanjega ministra Miomirja Žužula ter hrvaški veleposlanik v Nemčiji.

STA


Najbolj brano