Nova evropska varnostna strategija

Tri mesece po januarskih terorističnih napadih v Parizu bo Evropska komisija v torek razgrnila novo evropsko varnostno strategijo do leta 2020, ki bo osredotočena na krepitev boja proti terorizmu ter organiziranemu in spletnemu kriminalu.

Tri mesece po januarskih terorističnih napadih v Parizu bo 
Evropska komisija v torek razgrnila novo evropsko varnostno 
strategijo do leta 2020, ki bo osredotočena na krepitev boja 
proti terorizmu ter organiziranemu in spletnemu kriminalu. Foto: STA
Tri mesece po januarskih terorističnih napadih v Parizu bo Evropska komisija v torek razgrnila novo evropsko varnostno strategijo do leta 2020, ki bo osredotočena na krepitev boja proti terorizmu ter organiziranemu in spletnemu kriminalu. Foto: STA

BRUSELJ > Komisija bo strategijo najprej predstavila na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans, ki bo strategijo v torek v Strasbourgu predstavil skupaj s komisarjem za notranje zadeve Dimitrisom Avramopulosom, je januarja napovedal, da bosta med ključnimi elementi zakonodaja o uporabi podatkov o letalskih potnikih (PNR) in krepitev schengenskega območja.

PNR in varstvo podatkov

Direktiva PNR (passenger name record) opredeljuje zbiranje in hrambo podatkov o letalskih potnikih, ki jih prevozniki ali potovalne agencije shranijo ob nakupu letalske vozovnice, na primer ime, naslov in telefonska številka, datum in končni cilj potovanja, način plačila, številka kreditne kartice in podatki o prtljagi.

To zakonodajo, predlagano leta 2011, je parlament dolgo zavračal zaradi pomislekov, da ne zagotavlja zadostne zaščite zasebnosti. Februarja je omilil svoje stališče in se zavezal k dogovoru do konca leta. Od komisije se sedaj pričakuje osvežen predlog zakonodaje o PNR, ki naj bi utrl pot do dogovora med Evropskim parlamentom in članicami unije.

V Evropskem parlamentu sicer ob tem pozivajo tudi k sprejetju direktive o varstvu podatkov, ki je prav tako v slepi ulici, a na strani članic. To naj bi po mnenju številnih evropskih poslancev zagotovilo potrebno ravnotežje med varnostjo državljanov in njihovo svobodo oziroma temeljnimi pravicami.

Schengen

V povezavi s schengnom je pričakovati predloge za okrepitev in posodobitev nadzora zunanje schengenske meje na podlagi obstoječih pravil. Komisija naj bi predlagala smernice za sistematično in usklajeno preverjanje posameznikov, ki sicer uživajo pravico do prostega gibanja v schengnu, na podlagi skupnih kazalcev tveganja.

Notranji ministri unije so sicer marca razpravljali o dveh možnostih: sistematičnem nadzoru vseh potovalnih dokumentov in oseb na zunanji meji ter o preverjanju na podlagi skupnih kazalcev tveganja. Po živahni razpravi so se strinjali, da morajo biti ukrepi ciljni in temeljiti na skupnih kazalcih tveganja, ki jih bo pripravila Evropska komisija.

Preprečevanje radikalizacije

Pomemben vir teroristične grožnje so po navedbah protiterorističnih strokovnjakov v zaporih ali po internetu radikalizirani Evropejci, ki so lahko povratniki iz bojev v vrstah skrajnih džihadistov v Siriji in Iraku ali ne. Po podatkih evropske policijske agencije Europol se je borcem skrajnih džihadistov v Siriji in Iraku pridružilo do 5000 državljanov EU.

Ukrepi proti radikalizaciji v Evropi so tako v ospredju boja proti terorizmu. Unija se pri tem osredotoča na krepitev sodelovanja z internetno industrijo v boju proti teroristični propagandi in preprečevanju nezakonite vsebine na spletu. Pripravlja se tudi skupna mednarodna definicija tujih terorističnih bojevnikov, ki naj bi olajšala težavno zbiranje dokazov o njihovem delovanju.

V ospredju protiterorističnih prizadevanj unije je tudi krepitev nadzora nad nezakonito trgovino z orožjem. V Bruslju med najbolj problematičnimi tranzitnimi in izvornimi točkami nezakonite trgovine z orožjem izpostavljajo območje Zahodnega Balkana in Libijo.

STA


Najbolj brano