Nova bilanca žrtev nesreče moskovske podzemne železnice

Število smrtnih žrtev najhujše nesreče v zgodovini moskovske podzemne železnice se je po zadnjih podatkih povzpelo na 22. Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax je poškodbam podlegel eden od ranjenih potnikov. Skupno je bilo ranjenih okoli 180 ljudi, od tega jih je 120 še vedno zdravijo v bolnišnici.

Fotografija je simbolična Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična Foto: Wikipedia

MOSKVA > Po prvih ugotovitvah preiskovalcev je nesreči botrovala tehnična napaka. Ruski mediji, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, poročajo, da naj bi na tirih, kjer je prišlo do nesreče, v noči na torek opravljali dela, nesreči pa naj bi botrovalo dejstvo, da je na tirih ostal pokvarjen mehanizem za premikanje kretnic. Sumijo, da delavci ali pa predstavnik podzemne po koncu del niso še enkrat preverili mehanizma.

Preiskovalci so danes sporočili, da so v okviru preiskave nesreče pridržali dva zaposlena na moskovski podzemni železnici, in sicer vodjo vzdrževalcev in njegovega pomočnika, ki ju sumijo kršenja varnostnih predpisov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Moskvi je sicer zaradi najhujše nesreče v 80-letni zgodovini moskovske podzemne železnice danes dan žalovanja. Zastave visijo na pol droga, odpovedali so vse prireditve, po cerkvah v mestu pa potekajo molitve za umrlimi in ranjenimi. Pred postaji podzemne železnice Slavjanski Bulvar in Park Pobedi Moskovčani danes prinašajo cvetje in prižigajo sveče.

Mestne oblasti so ob tem sporočile, da bodo družinam umrlih izplačale 66.359 evrov odškodnine.

Moskovska podzemna železnica naj bi po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass v celoti začela delovati še danes. Vzdolž obeh prog bodo do takrat vozili brezplačni mestni avtobusi.

STA


Najbolj brano