Nova afera Vatileaks: dve aretaciji zaradi kraje dokumentov

V Vatikanu so v soboto aretirali in zaslišali španskega prelata, ker naj bi ukradel in nato javnosti razkril zaupne dokumente. Še eno osebo so prav tako aretirali in zaslišali, a vmes že izpustili. Gre za drugi tovrsten škandal v Vatikanu v dobrih treh letih.

V Vatikanu so v soboto aretirali in zaslišali španskega prelata, 
ker naj bi ukradel in nato javnosti razkril zaupne dokumente. Foto: Tino Mamić
V Vatikanu so v soboto aretirali in zaslišali španskega prelata, ker naj bi ukradel in nato javnosti razkril zaupne dokumente. Foto: Tino Mamić

VATIKAN, RIM > Glavni osumljenec je monsignor Lucio Angel Vallejo Balda, član posebne komisije za ekonomsko-upravne zadeve Svetega sedeža (COSEA), ki ji je papež Frančišek leta 2013 zaupal nalogo, da prouči organiziranost ekonomsko-upravne strukture Svetega sedeža in predlaga reforme. Komisija je s svojim delom zaključila lani.

Mediji tokratni primer primerjajo z afero, ki je izbruhnila maja 2012 in se jo je prijelo ime Vatileaks. Takrat je bil zaradi kraje in izdajanja zaupnih informacij medijem obsojen majordom nekdanjega papeža Benedikta XVI., Paolo Gabriele, a ga je Benedikt kasneje oprostil. Ta afera naj bi vplivala na kasnejšo šokantno odločitev Benedikta XVI., da odstopi. Prav Gianluigi Nuzzi je leta 2012 objavil knjigo o korupciji v rimski kuriji na osnovi dokumentov, ki jih je ukradel Gabriele.

Na prste so mu stopili v okviru več mesecev trajajoče preiskave švicarske garde o "nezakoniti prisvojitvi in razkritju zaupnih dokumentov in informacij", so sporočili danes iz Vatikana.

Druga aretirana je Francesca Chaouqui, prav tako članica omenjene komisije COSEA. A medtem ko španski prelat ostaja v priporu, so Chaouquijevo danes izpustili, ker je sodelovala s preiskovalci in naj ne bi bila begosumna.

Imenovanje Chaouquijeve - mojstrice odnosov z javnostmi in nekdanje uslužbenke ene vodilnih revizijskih hiš na svetu Ernst and Young - v papeško komisijo je bilo sicer leta 2013 deležno precej pozornosti. Kot so takrat izpostavljali mediji, je mlada in čedna Francesca, po očetovi strani z maroškimi koreninami, pred tem imenovanjem objavila ne le kopico tvitov, kritičnih do Cerkve in korupcije v njenih vrstah, ampak tudi serijo izzivalnih posnetkov sebe in neznanega moškega na youtubu. Poročena naj bi bila Chaouquijeva s strokovnjakom za računalništvo, ki je veliko delal v Vatikanu.

Italijanski mediji so konec tedna že napovedali aretacijo dveh vidnih članov rimske kurije, prelata in laika, ki naj bi vlomila v računalnik glavnega vatikanskega revizorja Libera Miloneja in nato italijanskima raziskovalnima novinarjema Gianluigiju Nuzziju in Emilianu Fittipaldiju posredovala zaupne podatke.

Omenjena novinarja naj bi dokumente uporabila pri pisanju svojih knjig o slabem gospodarjenju in nepreglednosti vatikanskih financ. Ti knjigi bosta po poročanju tiskovnih agencij izšli še ta teden. V Vatikanu so ju že označili kot "plod resnih kršitev zaupanja" in zagrozili s tožbami.

STA


Najbolj brano