Nov napad v Koebenhavnu, osumljenec ubit

V središču danske prestolnice Koebenhavn je neznani napadalec malo po polnoči pred sinagogo ustrelil in ranil dva policista ter s strelom v glavo ubil enega človeka. Zgodaj davi so policisti ubili moškega, ki je po navedbah danske policije streljal v obeh napadih, tudi v tistem, ki se je zgodil v soboto popoldne na seminarju o svobodi izražanja.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

KOEBENHAVEN > “Še vedno preiskujemo, ali je deloval sam ali v skupini," je davi na novinarski konferenci sporočil tiskovni predstavnik policije Torben Moelgaard Jensen, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pojasnil je, da so povezavo ugotovili potem, ko so pregledali posnetke iz nadzornih kamer. Policisti so moškega ubili davi okoli 5. ure na železniški postaji v Koebenhavnu, potem ko je streljal nanje.

Do streljanja je prišlo nekaj ur po napadu na udeležence seminarja o svobodi izražanja, kjer je bila ubita ena oseba, trije policisti pa ranjeni.

Na Danskem so po napadih razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti, prebivalcem Koebenhavna pa je policija svetovala, naj ne zapuščajo domov. Središče mesta je zaprto za javnost.

Predsednik judovske skupnosti Dan Rosenberg Asmussen je davi sporočil, da je bil moški, ki je bil ustreljen pred sinagogo, mlad jud, ki je preverjal identiteto tistih, ki so želeli v sinagogo v času, ko je tam potekal obred bar micva. Ranjena policista naj ne bila v smrtni nevarnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je davi okoli 5. ure na železniški postaji v Koebenhavnu ustrelila enega od osumljencev za napad pred sinagogo.

Za zdaj ni jasno ali sta oba napada povezana. To je sicer zelo verjetno, a nimajo dokazov, ki bi to potrdili, je še sporočil predstavnik policije.

V prvem primeru gre za podoben napad kot pred mesecem dni v Parizu. Na seminarju je bil glavni govornik 68-letni karikaturist Lars Viks, ki si je večkrat privoščil muslimanskega preroka Mohameda. Leta 2007 ga je narisal kot psa. Viks je izjavil, da je bil nedvomno on glavna tarča napada.

Udeležence seminarja sta napadla dva moška, ki sta s kraja dogodka pobegnila v avtomobilu znamke Volkswagen polo, pred sinagogo pa je streljal en sam napadalec, ki je pobegnil peš.

STA


Najbolj brano