Nov množičen poskus vdora migrantov v predor pod Rokavskim prelivom

Migranti, ki si iz francoskega pristaniškega mesta Calais prizadevajo prek predora pod Rokavskim prelivom priti v Veliko Britanijo, so to poskušali tudi v noči na danes. Okoli 1500 jih je poskušalo vdreti v predor, pri tem pa so oblasti enega od migrantov našle mrtvega.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

CALAIS > Moškega sudanskega porekla je zadel tovornjak. Od začetka junija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v bližini predora umrlo že devet oseb.

Približno 2000 migrantov je na območje predora poskušalo vdreti že v noči s ponedeljka na torek.

Britanski premier David Cameron, ki se mudi na obisku v Singapurju, je zaskrbljen zaradi množice beguncev, ki si prizadevajo prek predora priti v Veliko Britanijo. Hkrati je zagotovil, da bo London storil vse, da prepreči tovrstne incidente.

V Londonu naj bi razmišljali o postavitvi ograje na območju predora. Britanska notranja ministrica Theresa May je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa napovedala, da bo Velika Britanija za boljše varovanje predora namenila dodatnih 9,9 milijona evrov.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je bil v torek na obisku v Londonu, kjer se je z britanskimi sogovorniki pogovarjal o reševanju problema, ki je že dlje časa trn v peti francosko-britanskih odnosov.

Podjetje Eurotunnel, ki upravlja s predorom, je od francoske in britanske vlade že zahtevalo odškodnino v višini 9,7 milijona evrov zaradi težav, ki so posledica begunskega navala.

Eurotunnel je danes tudi sporočil, da so od januarja letos več kot 37.000 beguncem preprečili, da bi iz Francije prek predora prišli v Veliko Britanijo. Za okrepljeno varovanje naj bi v tem času podjetje namenilo 13 milijonov evrov, skupno pa so za dodatno varovanje, kot so dodatni varnostniki ter namestitev ograj, luči in kamer, doslej namenili 160 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano