Norveška spet prva po indeksu blaginje, Slovenija na 25. mestu od 142

Norveška se je že sedmo leto zapored uvrstila na vrh lestvice držav z največjo blaginjo, ki jo pripravlja britanski inštitut Legatum. Slovenija je med 142 državami zasedla 25. mesto, eno mesto slabše kot lani.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

LONDON > Britanski inštitut indeks blaginje izračunava od leta 2009, in sicer po osmih parametrih - gospodarstvo, podjetništvo in priložnosti, upravljanje, izobraževanje, zdravje, varnost, osebna svoboda in socialni kapital.

Norveška je že sedmo leto zapored na prvem mestu zaradi svobode, ki jo nudi svojim državljanom, kakovosti zdravstvenega sistema in socialnih vezi med prebivalci. Na drugem mestu je tretje leto zapored Švica, tretja pa je Danska, ki se je od lani povzpela za eno mesto.

Slovenija se je najbolje odrezala na področju izobraževanja, kjer zaseda 11. mesto, najslabše pa pri gospodarstvu, kjer je na 58. mestu. Na področju varnosti je na 14. mestu, v kategorijah podjetništvo in priložnosti ter osebna svoboda na 25., zdravje na 27., upravljanje na 33. in socialni kapital na 40. mestu.

Slovenija na lestvici počasi nazaduje. Zadnja tri leta je vztrajala na 24. mestu, leta 2011 je bila 22., leto pred tem pa 21. Med prvimi 30 državami prevladujejo evropske države, med njimi je 17 članic EU.

Med sosednjimi državami je pred Slovenijo samo Avstrija, ki je na 16. mestu. Italija je na 37. mestu, Madžarska na 45. in Hrvaška na 53. Slovenija se je uvrstila tudi višje od vseh držav nekdanjega vzhodnega bloka, ji pa za vrat diha Češka, ki je 26. Poljska je 29., Estonija 31., Slovaška pa 35.

V sedmih letih je največji skok naredila Indonezija, ki je napredovala za 21 mest in se je letos uvrstila na 69. mesto. Dobro se je odrezala tudi Ruanda, ki se je od leta 2009 povzpela za 17 mest in je letos zasedla 101. mesto.

Na drugem koncu lestvice so Sirija, ki je padla za 23 mest, Tunizija za 28, Venezuela pa za 16. Na repu lestvice je sicer Srednjeafriška republika, sledijo pa ji Afganistan, Haiti, Čad in Burundi.

STA


Najbolj brano