Norveška okrepila nadzor na mejah

Norveška je danes uvedla začasen okrepljen nadzor na mejah in sistematičen nadzor na trajektih, ki prihajajo iz Nemčije, Danske in Švedske. Za to se je odločila iz bojazni, da bi se begunski val preusmeril na Norveško, potem ko je Švedska v torek napovedala zaostritev azilne politike. Afganistanske begunce skuša odvrniti od prihoda tudi z oglasi.

Oslo Foto: Wikipedia
Oslo Foto: Wikipedia

OSLO > Od začetka leta je na Norveško, državo s 5,2 milijona prebivalcev, ki je članica schengenskega območja, ne pa tudi EU, prišlo 30.000 prosilcev za azil.

V zadnjem času se sooča s povečanjem prosilcev za azil iz Afganistana, tako da jih je bilo v zadnjih treh tednih celo več kot iz Sirije. Za azil je zaprosilo 2212 Afganistancev in 2138 Sircev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bi morebitne nove prosilce odvrnila od prihoda na Norveško je vlada v ponedeljek v časnikih v Afganistanu začela objavljati oglase.

V oglasu z naslovom “Strožja azilna pravila na Norveškem”, ki so ga v angleščini in afganistanskem jeziku dari objavili na naslovnici dveh vodilnih časnikov, so pojasnili, da bodo tiste, ki prihajajo iz varnih območij v Afganistanu ali imajo dovoljenje za bivanje v drugih državah, izgnali, če bo treba s silo.

Kot je AFP pojasnil državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Joran Kallmyr, želijo prepričati ljudi, naj ne prodajo vsega svojega premoženja in naj ne položijo svojih življenj v roke tihotapcev z ljudmi, ker tvegajo, da jih bodo poslali nazaj.

V začetku novembra je norveška vlada na facebooku že sprožila kampanjo, s katero je želela seznaniti prosilce za azil, kako težko je na Norveškem dobiti stalno bivališče, navaja AFP.

Podobno kampanjo je letos že izvedla Danska, ki je v libanonskih časnikih objavljala oglase, s katerimi je hotela odsvetovati sirskim beguncem prihod na Dansko.

STA


Najbolj brano