Norveška in Egipt z donatorsko konferenco za obnovo območja Gaze

Norveška in Egipt načrtujeta sodelovanje pri organizaciji donatorske konference za obnovo območja Gaze, je danes sporočila norveška vlada. “Vabila na konferenco, ki bo potekala v Kairu, bodo poslali takoj, ko bo v okviru trenutnih pogovorov v Kairu doseženo dolgotrajno premirje,” je danes pojasnil norveški zunanji minister Borge Brende.

Norveška in Egipt načrtujeta sodelovanje pri organizaciji donatorske konference za obnovo območja Gaze Foto: Wikipedia
Norveška in Egipt načrtujeta sodelovanje pri organizaciji donatorske konference za obnovo območja Gaze Foto: Wikipedia

OSLO > Denar bo prejela palestinska vlada, ki bi tudi vodila obnovo območja Gaze, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa navaja izjava norveške vlade.

Palestinska vlada narodne enotnosti se je nedavno strinjala, da bi pogajanja v Kairu lahko privedla do nove vlade v Gazi. Vendar Izrael enotne vlade ne priznava.

“Prebivalci v Gazi trpijo, zato je treba posredovati,” je dejal Borge Brende in dodal, da je treba obnoviti osnovno infrastrukturo, kot so elektrika, voda in sanitarne storitve.

“Egipt in Norveška bosta gostila konferenco za politično podporo trajnemu premirju,” je dejal Brende. Poudaril je, da želijo donatorji poslati jasen signal, da se morajo osnovni pogoji v Gazi pred tem spremeniti.

V izraelski ofenzivi, ki se je začela 8. julija kot odgovor na izstrelitev rakete na jug Izraela, umrlo več kot 2000 Palestincev, večinoma civilistov, še poroča dpa.

Drevi ob 23. uri po srednjeevropskem času se izteče petdnevna prekinitev ognja. Zanjo so se dogovorili na pogajanjih, ki potekajo v Egiptu in se še nadaljujejo, saj je njihov cilj dogovor o trajnejšem premirju. A pogajanja so po navedbah vseh vpletenih strani izredno naporna. Iz Kaira prihajajo posamezna poročila o zbližanju stališč med Izraelom in Hamasom, a razlike ostajajo precejšnje.

Egiptovski predlog določa, da bi Izrael palestinskim ribičem v Sredozemskem morju dopustil ribarjenje veliko dlje od obale kot doslej. Poleg tega naj bi se sčasoma zmanjšalo 300 metrov široko območje na palestinski strani meje z Izraelom, na kateri se Palestinci ne smejo gibati. Po drugi strani pa bi se Hamas zavezal, da prekine gradnjo predorov v smeri Izraela.

STA


Najbolj brano