Norveška bo prosilce za azil iz varnih držav zavračala že na meji

Norveška vlada bo spremenila zakonodajo, tako da bodo prosilce za azil iz tako imenovanih varnih držav lahko zavrnili že na meji. Zakonodajni sveženj, ki sta ga danes predstavila premierka Erna Solberg in minister za pravosodje Anders Anundsen, bo predvidoma že prihodnji teden sprejel norveški parlament.

Norveška vlada bo spremenila zakonodajo, tako da bodo 
prosilce za azil iz tako imenovanih varnih držav lahko zavrnili 
že na meji.  Foto: Leo Caharija
Norveška vlada bo spremenila zakonodajo, tako da bodo prosilce za azil iz tako imenovanih varnih držav lahko zavrnili že na meji.  Foto: Leo Caharija

Oslo >“Zelo malo tistih, ki pridejo čez norveško-rusko mejo v Storskogu, dejansko prihaja iz držav, kjer divja državljanska vojna. Nasprotno, večina ima pravico do bivanja v Rusiji in te bi lahko odvrnili že na zapornici na meji,” je dejala Erna Solberg. “Naše stališče je, da Rusija ljudi brez schengenskih vizumov sploh ne bi smela spustiti čez mejo,” je pojasnila norveška premierka.

Mejni prehod Storskog na severu Norveške je edini mejni prehod na norveško-ruski meji. Od ponedeljka je tam mejo prečkalo 372 beguncev, in sicer s kolesom, saj v skladu z rusko zakonodajo ne smejo peš čez mejo. Ker kolesa, s katerimi pridejo prebežniki, večinoma niso tehnično ustrezna, so jih na norveški strani meje uničili že 3500, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaostritev azilne zakonodaje je napovedala tudi Danska. Premier Lars Lokke Rasmussen bo podrobnosti glede tega po napovedih predstavil danes popoldne.

STA


Najbolj brano