Normandijska četverica kljub kršitvam premirja vztraja pri dogovoru iz Minska

Voditelji Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije, znani kot normandijska četverica, ki so pred tednom dni v Minsku dosegli mirovni dogovor za rešitev krize v Ukrajini, kljub kršitvam premirja v mestu Debalcevo vztrajajo pri dogovoru.

Debalcevo Foto: Wikipedia
Debalcevo Foto: Wikipedia

BERLIN > To je danes po telefonskem pogovoru vseh štirih voditeljev povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Iz urada francoskega predsednika Francoisa Hollanda pa so sporočili, da so vsi štirje voditelji - poleg Hollanda še ukrajinski in ruski predsednik Petro Porošenko in Vladimir Putin ter nemška kanclerka Angela Merkel - pozvali k uresničevanju vseh ukrepov, za katere so se dogovorili 12. februarja v Minsku, vključno s popolnim premirjem, umikom težkega orožja in izpustitvijo ujetnikov.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij so obsodili kršitve premirja v minulih dneh, predvsem v strateško pomembnem mestu Debalcevo.

Ukrajinski vojaki so to železniško vozlišče, ki leži na pol poti med Luganskom in Doneckom, po ofenzivi separatistov v sredo zapustili. Kijev in njegovi zahodni zavezniki poudarjajo, da gre za kršitev dogovora iz Minska, Rusija pa vztraja, da je Ukrajina morala predati Debalcevo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Porošenko je v telefonskem pogovoru poudaril, da ne bi smeli dajati vtisa, da je dogajanje v Debalcevu v skladu z dogovorom iz Minska ter zahteval “jasna jamstva” v primeru nadaljnjih kršitev premirja.

Iz urada francoskega predsednika so sporočili, da se bodo zunanji ministri vseh štirih držav še danes pogovarjali o spoštovanju premirja. Predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pa se bodo po napovedih prav tako danes na terenu sešli s predstavniki sprtih strani, da bi hitro dosegli spoštovanje dogovora iz Minska.

STA


Najbolj brano