Nobelova nagrada za kemijo letos za molekularne stroje

Nobelovo nagrado za kemijo bodo letos prejeli Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart in Bernard L. Feringa za oblikovanje in sintezo molekularnih strojev, je danes v Stockholmu sporočil švedski institut Karolinska.

Nobelova nagrada Foto: STA
Nobelova nagrada Foto: STA

STOCKHOLM > Kot je ob tem objavila žirija, so molekularni stroji najmanjši stroji, ki jih bodo v prihodnosti najverjetneje uporabljali za razvoj novih stvari, kot so novi materiali, senzorji ter sistemi za shranjevanje energije.

Žirija je ob tem dodala, da so letošnji nagrajenci razvili molekulo, katere gibanje lahko nadzorujejo in lahko ob dodani energiji izvede določeno nalogo. Ocenila je tudi, da gre za novo dimenzijo kemije.

Letošnjo Nobelovo nagrado, ki jo spremlja 830.000 evrov vredna denarna nagrada, so prejeli Francoz Jean-Pierre Sauvage, v Veliki Britaniji rojeni J. Fraser Stoddart in Nizozemec Bernard L. Feringa.

Lani so Nobelovo nagrado za kemijo prejeli Šved Tomas Lindahl, Američan Paul Modrich in Turek Aziz Sancar, in sicer za raziskave na področju popravljanja DNK. Nagrajenci so na molekularni ravni odkrili, kako celice popravljajo poškodovano DNK in zaščitijo genetske informacije.

Od leta 1091 so Nobelovo nagrado za kemijo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa podelili 171 različnim raziskovalcev. Poprečno so bili nagrajenci stari 58 let. Najmlajši nagrajenec je imel 35 let, najstarejši pa 85. Britanec Frederick Sanger je Nobelovo nagrado dobil celo dvakrat. Doslej so Nobelovo nagrado za kemijo dobile tudi štiri ženske, med njimi Marie Curie leta 1911 za odkritje radioaktivnih elementov polonij in radij in nadaljnje raziskave.

Nobelove nagrade tradicionalno podelijo na obletnico smrti Alfreda Nobela 10. decembra.

STA


Najbolj brano