Nobelova nagrada za ekonomijo letos Angusu Deatonu

Nobelovo nagrado za ekonomijo bo letos prejel škotski profesor na Princetonu Angus Deaton. S Kraljeve švedske akademije v Stockholmu so sporočili, da si je zadnjo letošnjo Nobelovo nagrado prislužil z analizo potrošnje, revščine in blaginje.

 S Kraljeve švedske akademije v Stockholmu so sporočili, da 
si je Nobelovo nagrado za ekonomijo prislužil škotski profesor na Princetonu Angus Deaton.   Foto: STA
S Kraljeve švedske akademije v Stockholmu so sporočili, da si je Nobelovo nagrado za ekonomijo prislužil škotski profesor na Princetonu Angus Deaton.  Foto: STA

STOCKHOLM > “S povezovanjem podrobnih osebnih odločitev in skupinskih rezultatov so njegove raziskave pomagale spremeniti področja mikroekonomije, makroekonomije in razvojne ekonomije,” so v obrazložitvi nagrade zapisali v akademiji.

Dodali so, da se znanost pogosto spopada z vprašanjem, ali lahko “razumemo velike vzorce brez podrobnih informacij o majhnih procesih”. V ekonomiji so pogosto upali, da je odgovor pritrdilen, saj v zgodovini ni bilo podatkov o izbirah na ravni posameznikov in gospodinjstev.

Delo Angusa Deatona je bilo ključno za postavljanje javnih politik v nekaterih državah, saj poskuša pojasniti posameznikove ekonomske odločitve, še posebej glede porabe njihovih prihodkov, ter kako različne družbe merijo in analizirajo blaginjo in revščino, obrazložitev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Lani je Nobelovo nagrado za ekonomijo prejel Francoz Jean Tirole za prispevek na področju regulacije industrij, v katerih dominira peščica močnih podjetij.

Nagrada za ekonomijo sicer tehnično ni Nobelova nagrada, saj v Nobelovi oporoki ni omenjena in se ne izplačuje iz njegove zapuščine, vendar pa se podeljuje na skupni slovesnosti z Nobelovimi nagradami. Ta bo tako kot vsako leto na dan smrti Alfreda Nobela, 10. decembra.

STA


Najbolj brano