Moskva in Berlin za mednarodno preiskavo

Nizozemski zunanji minister Frans Timmermans je po strmoglavljenju malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine, na krovu katerega so bili številni Nizozemci, danes prispel v Kijev. Zavzel se je tudi, da bodo morali krivci za nesrečo odgovarjati.

 Foto: STA
Foto: STA

KIJEV, BERLIN, MOSKVA, KUALA LUMPUR > “Moja prioriteta je, da naše ljudi odpeljem domov. Družine želijo pokopati svoje sorodnike,” je dejal Frans Timmermans po srečanju z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

“Takoj, ko bodo na voljo dokazi, se ne bomo ustavili, dokler krivci ne bodo stali pred sodiščem. Ne samo tisti, ki so pritisnili na gumb, pač pa tudi tisti, ki so to omogočili,” je še dejal Timmermans.

Na krovu letala je bilo 298 ljudi, od tega 193 Nizozemcev.

Putin in Merklova za mednarodno preiskavo

Nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin sta se danes pogovarjala po telefonu in se strinjala, da je treba opraviti mednarodno preiskavo omenjene letalske nesreče.

Oba politika sta se zavzela tudi za čimprejšnje srečanje kontaktne skupine za Ukrajino s proruskimi separatisti.

Strinjala sta se, da bi morala “mednarodna, neodvisna komisija pod vodstvom Mednarodne organizacije Združenih narodov za civilno letalsko čim prej obiskati kraj nesreče in odnesti trupla žrtev”, so v sporočilu za javnost sporočili iz Berlina.

Iz Kremlja so sporočili, da sta obe strani poudarili pomen “temeljite in objektivne preiskave vseh okoliščin nesreče”. Merkel in Putin sta se po navedbah Moskve tudi strinjala, da se mora uresničiti ruska pobuda, da bi dva opazovalca Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi poslali na dve nadzorni točki na rusko-ukrajinski meji.

Malezija kritizira ravnanje z dokazi

Malezija je danes zatrdila, da se je vplivalo na ključne dokaze na prizorišču strmoglavljenja letala družbe Malaysia Airlines na vzhodu Ukrajine. Malezijski minister za promet Liow Tiong Lai je tovrstno ravnanje označil za izdajstvo žrtev nesreče. Strmoglavljenje letala je zahtevalo 298 življenj.

“Neokrnjenost prizorišča je bila kršena, obstajajo pa znaki, da ključni dokazi niso bili ohranjeni v prvotnem stanju. Mešetarjenje na prizorišču strmoglavljenja povečuje tveganje za spodkopavanje preiskave,” je povedal Liow na današnji novinarski konferenci.

“Nobeno dejanje, ki bi nas oviralo pri spoznavanju resnice o strmoglavljenju, ni dopustno,” je še dejal minister.

Povečujejo se sicer skrbi o neokrnjenosti prizorišča tragedije na vzhodu Ukrajine, ki je v rokah proruskih upornikov. Vlada v Kijevu je sicer danes očitala Moskvi, da separatistom pomaga pri uničevanju dokazov.

Liow je ob tem še razkril, da malezijski ekipi preiskovalcev, ki so danes prispeli v Kijev, še ni uspelo priti do prizorišča strmoglavljenja. “Imeti moramo poln dostop, prav tako se mora zagotoviti neokrnjenost dokazov,” je še zahteval Liow in dodal, da bo danes odpotoval v Kijev, da bo lahko spremljal proces preiskave.

Medtem sta Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in ukrajinska vlada proruske separatiste obtožili, da ovirajo preiskavo razbitin malezijskega letala. Strokovnjaki iz Kijeva so se lahko na prizorišču pod nadzorom oboroženih upornikov nahajali le pol ure, je zatrdil podpredsednik ukrajinske vlade Vladimir Groisman. Tudi opazovalci Ovseja so se pritožili, da se niso mogli prosto gibati na kraju strmoglavljenja in so na prizorišču lahko bili le 70 minut.

STA


Najbolj brano