Nizozemski preiskovalci: Malezijsko letalo nad Ukrajino sestrelila raketa Buk

Malezijsko letalo je lani nad Ukrajino sestrelila raketa sistema Buk ruske izdelave, so ugotovili nizozemski preiskovalci. Raketa je zadela levo stran pilotske kabine, njihove navedbe povzemajo tuje tiskovne agencije.

Malezijsko letalo je lani nad Ukrajino sestrelila raketa sistema 
Buk ruske izdelave, so ugotovili nizozemski preiskovalci. Foto: STA
Malezijsko letalo je lani nad Ukrajino sestrelila raketa sistema Buk ruske izdelave, so ugotovili nizozemski preiskovalci. Foto: STA

HAAG > Nizozemski varnostni odbor (OVV) je končno poročilo preiskave predstavil v letalski bazi Gilze-Rijen na jugu Nizozemske. Še pred javno objavo so z ugotovitvami v Haagu seznanili svojce žrtev.

Vodja OVV Tjibbe Joustra je dejal, da je bojna glava rakete eksplodirala izven letala in pri tem zadela levo stran pilotske kabine, zaradi česar se je del letala odlomil. “Bojna glava ustreza raketi, ki je nameščena v raketni sistem zemlja-zrak Buk,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po njegovih besedah je na dan strmoglavljenja, 17. julija, nad vzhodno Ukrajino letelo vsega skupaj 160 letal. Ukrajinske oblasti bi morale v skladu z ugotovitvami preiskovalcev nad območjem, na katerem so potekali hudi boji med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti, zapreti zračni prostor.

Preiskovalci niso ugotavljali krivca za strmoglavljenje boeinga družbe Malaysia Airlines, za katero Kijev krivi upornike, Moskva pa Ukrajino.

V strmoglavljenju letala, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, med katerimi je bila večina Nizozemcev. Svojcem žrtev so preiskovalci pojasnili, da so potniki skoraj nemudoma izgubili zavest.

STA


Najbolj brano