Nizozemski parlament potrdil zakon o gojenju in prodaji marihuane na debelo

Nizozemski parlament je danes s tesno večino potrdil predlog zakona o gojenju in prodaji marihuane na debelo pod vladnim nadzorom. Na Nizozemskem je bila do zdaj dovoljena prodaja manjših količin marihuane - do pet gramov, vsak posameznik pa je lahko za osebno uporabo gojil pet rastlin.

Predlagateljica zakona trdi, da bosta gojenje in prodaja 
marihuane bolje kontrolirana, če bo področje urejala vlada. Foto: Pu Koper
Predlagateljica zakona trdi, da bosta gojenje in prodaja marihuane bolje kontrolirana, če bo področje urejala vlada. Foto: Pu Koper

HAAG > Gojenje in prodaja marihuane na debelo sta bila prepovedana, zato so morali lastniki približno 600 “coffee shopov” drogo nabavljati na črnem trgu.

Predlog zakona, ki ga je predlagala poslanka progresivne stranke D66 Vera Bergkamp, je podprlo 77 poslancev spodnjega doma parlamenta, 72 jih je bilo proti. Zdaj ga mora potrditi še zgornji dom, kjer pa verjetno ne bo dobil podpore, saj imajo v senatu večino stranke, ki so v spodnjem domu glasovale proti zakonu.

Na Nizozemskem bodo 15. marca parlamentarne volitve, nizozemski mediji pa poročajo, da senat predloga verjetno ne bo obravnaval pred tem datumom, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Predlagateljica zakona trdi, da bosta gojenje in prodaja marihuane bolje kontrolirana, če bo področje urejala vlada. To pomeni, da bodo lahko lastniki “coffee shopov” marihuano nabavljali pri uradno potrjenih gojilcih znotraj “zaprtega sistema”, ki ga bo nadzorovala vlada.

“Bolje bo za zdravje državljanov, če vemo, od kod prihaja trava, in lahko bomo zahtevali standarde kakovosti,” je v parlamentu razlagala Bergkampova.

Nasprotniki zakona menijo, da je regulirano gojenje marihuane v nasprotju z mednarodno zakonodajo, prav tako bi vodilo v povečanje števila odvisnikov med mladimi.

STA


Najbolj brano