Nizozemske oblasti zavrnile pristanek letala turškega zunanjega ministra

Nizozemske oblasti letalu turškega zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja danes niso dovolile, da bi pristal v državi, kjer namerava pred aprilskim referendumom o ustavnih spremembah v Turčiji nagovoriti na Nizozemskem živeče sonarodnjake. Nasprotovanje njegovemu obisku so na Nizozemskem izrazili že pred dnevi.

Nizozemske oblasti letalu turškega zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja  niso dovolile, da bi pristal v državi. Foto: STA
Nizozemske oblasti letalu turškega zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja niso dovolile, da bi pristal v državi. Foto: STA

HAAG > “Turške oblasti so javno grozile s sankcijami, zaradi česar je nemogoče doseči razumno rešitev. Zato bo Nizozemska zavrnila prošnjo za dovoljenje za pristanek ministrovega letala,” so po poročanju tujih tiskovnih agencij v sporočilu zapisali na nizozemski vladi.

Mevlut Cavusoglu se je odločil, da bo kljub nasprotovanju nizozemskih oblasti odpotoval na Nizozemsko, kjer bi tam živeče turške državljane nagovoril na predreferendumskem zborovanju na turškem veleposlaništvu v Rotterdamu.

Na odločitev nizozemskih oblasti se je ostro odzval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je njihovo ravnanje primerjal z nacizmom in fašizmom. “Tako neodločni in boječi so. To so ostanki nacistov in fašizma,” je bil oster.

Opozoril je, da lahko Ankara zaradi te poteze blokira vstop nizozemskim diplomatom v Turčijo. “Da vidimo, kako bodo vaša letala odslej prišla v Turčijo,” je dejal v nagovoru množici v Istanbulu. To velja za diplomate in ne za vse nizozemske državljane, je dodal.

Nizozemskim oblastem je očital, da ne vedo, kaj je politika ali mednarodna diplomacija. Poudaril je, da Turčija ne bo klonila pod pritiskom, temveč bo nadaljevala s predreferendumsko kampanjo.

Na kritične besede turškega predsednika se je odzval nizozemski premier Mark Rutte, ki je Erdoganovo primerjavo z nacizmom zavrnil kot “neumno in neprimerno”. Gre za “neumne izjave”, je na predvolilnem zborovanju pred sredinimi parlamentarnimi volitvami na Nizozemskem novinarjem danes dejal Rutte. “Razumem, da so jezni, a vse to je neprimerno,” je dejal.

Turško zunanje ministrstvo je zaradi dogodka že poklicalo na zagovor nizozemskega odpravnika poslov v Turčiji.

Turška ministrica za družino in socialno politiko Fatma Kaya, ki se mudi v Nemčiji, je napovedala, da bo potovala v Rotterdam po cesti.

Nizozemski zunanji minister Bert Koenders je v četrtek sporočil, da nizozemske oblasti ne bodo sodelovale “pri obisku predstavnika turške vlade, ki želi izvajati politično kampanjo pred referendumom”. Cavusogluja je obvestil o tem.

Nizozemske oblasti so zborovanje turške skupnosti v Rotterdamu prepovedale že minuli petek. Kot je na družbenem omrežju facebook takrat zapisal Rutte, Nizozemska ni kraj za volilno kampanjo drugih držav. Župan Rotterdama Ahmed Aboutaleb pa je v sredo dejal, da je zborovanje preklicano, ker naj bi lastnik zemljišča sporočil, da to ni več na voljo.

Zborovanje v organizaciji Unije evropskih turških demokratov v podporo spremembam ustave, ki bodo v Turčiji uvedle predsedniški sistem in tako predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu dale še več moči, je najprej prepovedalo nemško mesto Gaggenau, nato še Köln. Na obeh zborovanjih bi morala nastopiti turška ministra.

Predrefendumsko kampanjo so kot nezaželeno označili tudi v nekaterih drugih krajih, avstrijski kancler Christian Kern pa se je zavzel za prepoved turških zborovanj v vseh državah EU. S tem bi zmanjšali pritisk Ankare.

Cavusoglu je minulo soboto zatrdil, da se ne bodo pustili ustaviti. “Šli bomo tja, kamor želimo iti. Srečevali se bomo z našimi državljani, imeli bomo naša zborovanja,” je dejal.

STA


Najbolj brano