Nizozemska žaluje za žrtvami strmoglavljanja malezijskega letala

Nizozemska žaluje za žrtvami četrtkovega strmoglavljenja letala družbe Malaysian Airlines, na katerem je bilo 298 ljudi, od tega 173 nizozemskih državljanov. Na vseh javnih zgradbah so zastave danes izobesili na pol droga, radijske in televizijske postaje pa so prilagodile svoje programe.

Letalo Malaysia Airlines je v četrtek kmalu po poldnevu vzletelo z amsterdamskega letališča, čez nekaj ur pa je strmoglavilo na vzhodu Ukrajine blizu meje z Rusijo Foto: STA
Letalo Malaysia Airlines je v četrtek kmalu po poldnevu vzletelo z amsterdamskega letališča, čez nekaj ur pa je strmoglavilo na vzhodu Ukrajine blizu meje z Rusijo Foto: STA

AMSTERDAM, KUALA LUMPUR > Naslovnice vseh nizozemskih časnikov so polne letalske tragedije.

Na letališču Schiphol v Amsterdamu po pisanju nizozemskih medijev danes vlada zaprepadenost med popotniki. Letalo Malaysia Airlines je v četrtek kmalu po poldnevu vzletelo z amsterdamskega letališča, čez nekaj ur pa je strmoglavilo na vzhodu Ukrajine blizu meje z Rusijo.

Za zdaj še ni znan vzrok strmoglavljenja, a sprti strani v ukrajinski krizi drug druga krivita za tragedijo.

Malezija se v roku nekaj mesecev že drugič spopada z odmevno letalsko tragedijo. 8. marca je na poti med Kuala Lumpurjem in Pekingom skrivnostno izginilo letalo z 239 ljudmi na krovu. Po ugibanjih naj bi spremenilo smer in strmoglavilo v Indijskem oceanu, a ga še niso našli.

Malezijske oblasti so sporočile nove podatke o narodnosti ljudi na krovu letala. 173 je bilo Nizozemcev, 44 Malezijcev, 27 Avstralcev, čeprav so pred tem poročali o 28 avstralskih državljanih. Na letalu je bilo še 12 Indonezijcev, devet britanskih državljanov, štirje Nemci, štirje Belgijci, trije filipinski državljani, Kanadčan in Novozelandec.

Malezijo, ki jo je doletela še druga izguba letala v nekaj mesecih, je danes prav tako zajelo žalovanje. Državo so prevzeli občutki šoka, žalosti, številni ne morejo verjeti trditvam, da so letalo morebiti sestrelili.

V malezijski zvezni državi Penang so zaukazali, naj se zastave v naslednjih treh dneh izobesijo na pol droga. “Gre za nehumano dejanje. Pravici mora biti ugodeno,” je povedal visok funkcionar Penanga Lim Guan Eng.

Na krovu letala je bilo tudi 44 malezijskih državljanov, njihovi svojci so skrušeni zaradi izgube. Med njimi je tudi Siti Dina, ki ni uspela zadrževati solz na letališču Kuala Lumpur, kjer čaka na nove informacije o strmoglavljenju, v katerem je je po vsej verjetnosti izgubila hči, zeta in tri vnuke.

“Slišala sem novico na televiziji in nemudoma prišla na letališče po nove informacije,” je dejala po poročanju nemška tiskovna agencija dpa.

Malezijski premier Najib Razak prav tako ni skrival šoka. “Medtem ko poskušamo ugotoviti, kaj se je zgodilo, smo z mislimi pri svojcih in prijateljih tistih, ki so bili na krovu. To je za Malezijo zelo tragičen dan v letu, ki je bilo že tako tragično,” je v televizijskem nagovoru dejal premier.

STA


Najbolj brano