Niz terorističnih napadov v Franciji, v državi izredne razmere

V Franciji so teroristi sinoči izvedli niz napadov, v katerih je bilo ubitih najmanj 128 ljudi, približno 250 ranjenih, od tega številni huje. Napadi so se odvili na šestih prizoriščih v Parizu, največ smrtnih žrtev pa je terjal napad na klub Bataclan. V Franciji veljajo izredne razmere, izrazi sožalja in podpore pa prihajajo z vsega sveta. Predsednik Francije Francois Hollande je za napade v Parizu okrivil Islamsko državo.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

PARIZ > Teroristi so si v napadih v petek zvečer v francoski prestolnici izbrali več ciljev. Na nogometnem stadionu Stade de France severno od Pariza, kjer je potekala nogometna tekma med Francijo in Nemčijo, je bilo več mrtvih, viri, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, poročajo tudi o treh mrtvih teroristih.

Največ žrtev v koncertni dvorani

Preostali napadi so se zgodili v vzhodnem delu mesta. Najbolj krvavo je bilo v klubu Bataclan, ki je na koncertu ameriške skupine Eagles of Death Metal gostil 1500 obiskovalcev. V dvorano naj bi vdrli štirje teroristi, ubitih naj bi bilo približno 80 ljudi.

Štirje v črno oblečeni strelci so po navedbah prič vstopili v dvorano in začeli streljati na več sto obiskovalcev koncerta. Pri tem so vzklikali “Alah je velik” in za napad krivili vojaško posredovanje Francije v Siriji. Izražali naj bi tudi podporo Islamski državi (IS).

V kavarni Carillon na ulici Alibert v 10. okrožju naj bi teroristični napad zahteval 14 žrtev, poročajo tudi o številnih ranjenih. Na terasi restavracije Le Petit Cambodge na vogalu ulic Bichat in Alibert naj bi v streljanju umrlo vsaj 12 ljudi.

Prizorišče napada je bil tudi bar Le Belle Equipe na ulici Charonne v 11. okrožju, kjer naj bi umrlo 18 ljudi. V restavraciji La Cosa Nostra na ulici Rue de la Fontaine v 11. okrožju v bližini turistično priljubljenega kanala Saint-Martin pa naj bi po zadnjih podatkih umrlo pet ljudi.

Ubitih najmanj osem napadalcev

Po navedbah preiskovalcev, ki jih navaja AFP, je bilo ubitih najmanj osem napadalcev, od tega naj bi se jih sedem razstrelilo. Trije so to storili v dvorani Bataclan, trije pa pred Stade de France.

Napad je bil najhujši v Evropi po napadih na madridsko podzemno železnico leta 2004 ter najbolj smrtonosen teroristični napad v Franciji.

Hollande razglasil izredne razmere in zaprl meje

Predsednik Francije Francois Hollande, ki so ga evakuirali s stadiona med tekmo, je nemudoma razglasil izredne razmere in zaprl meje ter napovedal, da bodo storilce dobili. Na ulice Pariza je v pomoč policistom poslal 1500 vojakov.

V Parizu bodo tako danes zaprte vse javne ustanove - šole, muzeji, knjižnice, telovadnice, bazeni, tržnice. Poleg tega so odpovedali vse prireditve. Šolske in univerzitetne ustanove bodo zaprte v celotni osrednji francoski regiji Ile-de-France.

Francosko tožilstvo je začelo preiskavo terorističnega dejanja, je dejal tožilec Francois Molins. V Parizu se je že dopoldne začela seja sveta za nacionalno varnost.

Val sožalja in podpore

Izrazi sožalja in podpore dežujejo z vsega sveta. Predsednik ZDA Barack Obama je osebno po telefonu poklical Hollanda ter dejal, da so petkovi teroristični napadi v Franciji, ki so terjali več deset življenj, napad na celotno človeštvo. “Nečloveške napade” je obsodil tudi ruski predsednik Vladimir Putin ter ponudil Franciji vso pomoč.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je globoko pretresena ob napadih. “Odurne” teroristične napade je najostreje obsodil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Varnostni svet ZN se je odzval z obsodbo “barbarskih in strahopetnih napadov”.

Italijanski premier Matteo Renzi je izrazil globoko solidarnost s francoskim narodom, kanadski premier Justin Trudeau pa šok ter žalost zaradi smrti tako velikega števila ljudi.

Že pred tem so pretresenost izrazili britanski premier David Cameron, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da njegova država stoji ob strani Franciji in njenemu predsedniku v vojni proti terorizmu.

Iz Vatikana so sporočili, da gre za napade na mir celotnega človeštva, ki terjajo odločen in solidaren odziv vseh. Obsodbe napadov so prišle tudi iz Turčije, Kitajske, Japonske, Brazilije, Argentine in Indije.

“Kot država, ki zelo dobro pozna delovanje in posledice terorizma, popolnoma razumemo trpljenje, ki ga trenutno doživlja Francije,” je sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Iranski predsednik Hasan Rohani je zaradi napadov, ki jih je označil za zločin proti človečnosti, odpovedal današnji obisk v Franciji in Italiji.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sporočil, da je globoko šokiran in dodal, da ostajajo močni in enotni v boju proti terorizmu.

Sožalje izrekla tudi Cerar in Pahor

Odzvala se je tudi Slovenija. Premier Miro Cerar je v angleščini na twitterju ostro obsodil tragedijo v Parizu. “Moje misli so z družinami žrtev in francoskim narodom,” je poudaril.

Prek twitterja se je oglasil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je Hollandu in francoskemu narodu izrekel izraze globokega sožalja in sočustvovanja. Zgroženost ob napadih je prek omenjenega spletnega družbenega omrežja izrazilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

STA


Najbolj brano