Nica že več let središče zbiranja islamskih skrajnežev

Na območju Nice na francoski Azurni obali, ki je bilo tarča četrtkovega napada, se že več let zbirajo islamski skrajneži. Tam je deloval tudi Omar Omsen, eden od osrednjih ljudi, ki so v Franciji novačili posameznike za boj v Siriji. Blizu je bil tudi islamistični celici Forsane Alizza, ki jo je francoska policija razbila leta 2012.

Nica
Nica 

NICA > Omar Omsen, čigar pravo ime je Oumar Diaby, je v Nici deloval kot samooklicani imam. Leta 2013 se je odpravil v Sirijo, kjer se je boril za sirsko vejo teroristične mreže Al Kaida. 40-letni džihadist, ki je razširil novico o svoji smrti, se je v začetku junija pojavil v oddaji francoske televizije France 2.

Oddajo, v kateri so objavili pogovor z njim, so posneli v oporišču v Siriji, kjer vodi teroristično celico. To sestavlja približno 30 mladih Francozov, ki večinoma prav tako kot Omsen prihajajo z območja Nice.

Njegovo ime se je v javnosti pojavilo tudi marca ob aretaciji Youssefa E., ki je bil osumljen izvajanja nasilnih dejanj. Že leta 2014 so Youssefa E. skupaj s še dvema moškima obsodili zaradi potovanja v Sirijo za namenom bojevanja. V stik z islamisti so leta 2011 stopili prav prek Diabyja v Nici.

Nica je bila v preteklosti že večkrat tarča terorističnih groženj. V začetku februarja 2015, nekaj tednov po napadu na časnik Charlie Hebdo in zajetju talcev v eni izmed judovskih trgovin v Parizu, je Moussa Coulibaly napadel tri vojake, ki so varovali judovski center v Nici.

Napad, v katerem je v četrtek v Nici umrlo 84 ljudi, je bil tretji večji napad v Franciji v manj kot letu in pol. Januarja lani je v napadu na satirični časnik Charlie Hebdo in judovsko trgovino v Parizu umrlo 17 ljudi. V napadu skrajne skupine Islamska država na restavracije, koncertno dvorano in nogometni stadion pa je novembra lani v Parizu umrlo 130 ljudi.

Četrtkov teroristični napad v Nici že močno vpliva na turizem. “Od sinoči smo imeli poplavo odpovedi,” je dejal vodja združenja hotelirjev v Nici Denis Cippoloni. “Danes sem šel do Promenade des Anglais. Ponavadi je živahna, danes je vladala tišina,” je še dejal.

Število nočitev tujih gostov v Parizu v glavni poletni sezoni naj bi se po besedah francoskega ministra za turizem Matthiasa Fekla zmanjšalo za 20 odstotkov. Medtem se je od januarja število turistov, ki pridejo z rednimi letalskimi povezavami, zmanjšalo za 5,8 odstotka, samo v Parizu pa za 11 odstotkov.

Turistični sektor si je nekoliko opomogel zgolj v zadnjem mesecu, ko so v Franciji uspešno organizirali evropsko prvenstvo v nogometu.

Vodja francoske verige hotelov MKG Georges Panayotis je ob tem izpostavil, da bodo zaporedni napadi za določen čas odvrnili turiste. “To niso več običajne teroristične razmere, ko si gospodarska aktivnost opomore v nekaj mesecih po napadu,” je poudaril.

STA


Najbolj brano