Ni jasno, kje je posadka

Ladja z več sto nezakonitimi priseljenci, ki se je v torek znašla v težavah pri grškem otoku Krf, je včeraj priplula v italijansko pristanišče Gallipoli. Pristojni skušajo ugotoviti, kako se je migrantom, večina naj bi jih bila iz Sirije, uspelo skriti na tovorni ladji Blue Sky M, ki je bila menda namenjena na hrvaško Reko.

Ladja z več sto nezakonitimi priseljenci, ki se je v torek znašla v težavah pri grškem otoku Krf, je včeraj priplula v italijansko pristanišče Gallipoli. Aretirali so  domnevnega tihotapca z ladje, kje je preostala posadka, pa se ne ve.  Foto: Wikipedia
Ladja z več sto nezakonitimi priseljenci, ki se je v torek znašla v težavah pri grškem otoku Krf, je včeraj priplula v italijansko pristanišče Gallipoli. Aretirali so domnevnega tihotapca z ladje, kje je preostala posadka, pa se ne ve.  Foto: Wikipedia

BARI > Sprva so se pojavljala poročila, da je bilo na ladji 970 migrantov. Italijanske oblasti pa so kasneje sporočile številko 768, od tega kakih 40 otrok. Govorilo se je tudi o štirih mrtvih migrantih na ladji, a se je na koncu izkazalo, da smrtnih žrtev ni bilo, kar je zvečer potrdila italijanska mornarica.

130 priseljencev so zaradi podhladitve in dehidracije prepeljali v lokalne bolnišnice, med njimi je bila tudi nosečnica. Preostale so namestili v telovadnicah. Narodnost prebežnikov za zdaj ni znana, domnevajo pa, da je večina iz Afganistana in Sirije.

Posadka z ladje pobegnila pred prihodom policistov?

Italijanska obalna straža je ladjo prestregla, preden bi ta trčila v obalo v italijanski Apuliji. Ladja je proti Italiji namreč plula z avtomatskim pilotom, vendar je obalna straža še pravočasno uspela prevzeti nadzor nad njo in ladjo so ustavili le osem kilometrov pred obalo.

Tiskovni predstavnik obalne straže Filippo Marini je dejal, da so se tragediji izognili v zadnjem trenutku. “To je bila tekma s časom. Odklepanje motorja je bila težka in zapletena operacija, vendar nam je uspelo prevzeti nadzor,” je pojasnil in dodal, da so migranti italijanske mornarje prosili za hrano, vodo in odeje.

Za zdaj pa je še malo znanega o tistih, ki so upravljali z ladjo in so najverjetneje tihotapili migrante. V Gallipoliju so včeraj aretirali domnevnega tihotapca z ladje. Njegova narodnost za zdaj ni znana, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi šlo za kapitana ladje. Kje je preostala posadka, se ne ve. Morebiti so z ladje pobegnili pred prihodom varnostnih sil, mogoče pa so se skrili med migrante.

Obalna straža kontaktirala domnevnega kapitana

82 metrov dolga ladja, ki pluje pod moldavsko zastavo, je v torek v grških vodah blizu Krfa poslala klic na pomoč. Grški mediji so poročali, da so bili na krovu oboroženci, incident pa naj bi bil povezan s tihotapljenjem nezakonitih priseljencev. Proti ladji je pohitelo več ladij in helikopter grške vojne mornarice, med pregledom plovila pa po trditvah grških oblasti niso odkrili nobenih težav in nič sumljivega, zato so ladji dovolili nadaljevanje plovbe proti Italiji.

Včeraj se je izkazalo, da ta pregled ni bil tako temeljit, kot so sprva trdili. Neimenovani viri iz grške obalne straže so povedali, da je obalna straža zgolj kontaktirala domnevnega kapitana ladje, ki je zagotovil, da nimajo težav. Ladja grške mornarice je nato ladjo z migranti le še pospremila iz grškega teritorialnega morja.

Ko je ladja, ki naj bi bila na poti iz turškega pristanišča Körfez, poslala klic na pomoč, je bila sicer le nekaj kilometrov oddaljena od kraja, kjer je minuli konec tedna požar zajel trajekt Norman Atlantic. V nesreči in med reševanjem je življenje izgubilo najmanj 13 ljudi.

STA


Najbolj brano