Ni dokazov, da bi bil Masood povezan z IS

Londonska policija je danes sporočila, da niso našli nobenih dokazov o povezavi med v Veliki Britaniji rojenim Khalidom Masoodom, ki je odgovoren za teroristični napad v Londonu minuli teden, in skrajno skupino Islamska država, ki je po napadu objavila, da naj bi bil Masood eden od njenih vojakov.

Dvojni napad v bližini britanskega parlamenta je poleg 
življenja napadalca, ki ga je ustrelila policija, minuli teden 
zahteval štiri smrtne žrtve. Ranjenih je bilo najmanj 50 ljudi. Foto: © Toby Melville / Reuters
Dvojni napad v bližini britanskega parlamenta je poleg življenja napadalca, ki ga je ustrelila policija, minuli teden zahteval štiri smrtne žrtve. Ranjenih je bilo najmanj 50 ljudi. Foto: © Toby Melville / Reuters

LONDON > "Nisem našel nobene povezave med IS ali teroristično mrežo Al Kaida, obstajalo pa je očitno zanimanje za džihad," je sporočil namestnik načelnika metropolitanske policije Neil Basu. Zavrnil je tudi poročanje nekaterih britanskih medijev, da naj bi se Masood, ki se je rodil kot Adrian Elms, leta 2003 radikaliziral v zaporu.

Basujevo sporočilo sovpada z današnjo izjavo Masoodove mame, ki se je po napadu prvič oglasila in dejala, da je globoko pretresena in žalostna. "Rada bi dala jasno vedeti, da ni dvoma, da ne odobravam ne njegovega dejanja in tudi ne prepričanj, ki so ga pripeljala do tega, da je izvedel to grozodejstvo," je dejala.

Britanski časnik Daily Telegraph je ob tem danes, sklicujoč se na britansko tajno službo MI5, poročal, da naj bi v povezavi z načrtovanjem napada na vojaški objekt v Lutonu severno od Londona že leta 2010 preiskovali prav Masooda. Ta naj bi imel domnevne stike s štirimi pripadniki Al Kaide, ki so jih leta 2013 aretirali zaradi zarote, policija pa naj bi Masooda nato izgubila izpred oči.

Dvojni napad v bližini britanskega parlamenta je poleg življenja napadalca, ki ga je ustrelila policija, minuli teden zahteval štiri smrtne žrtve. Ranjenih je bilo najmanj 50 ljudi.

STA


Najbolj brano