Turški general Akin Öztürk ni priznal sodelovanja pri poskusu državnega udara

Turški general v priporu Akin Öztürk na današnjem zaslišanju pred sodiščem v Ankari ni priznal sodelovanja pri poskusu državnega udara. Nekateri turški mediji so pred tem sicer poročali o njegovem priznanju, a so kasneje svoje poročanje preklicali. Sodišče naj bi odločalo o podaljšanju pripora za Öztürka in 26 drugih generalov in admiralov.

Istanbul Foto: Wikipedia
Istanbul Foto: Wikipedia

ISTANBUL > “Nisem oseba, ki je načrtovala ali vodila udar. Kdo ga je načrtoval in usmerjal, ne vem,” je dejal nekdanji vodja turških letalskih sil, ki je bil tudi član vrhovnega vojaškega sveta. Tako identiteta vodje petkovega spodletelega vojaškega udara ostaja neznana.

Skupaj s 26 drugimi generali in admirali Öztürka sumijo poskusa prevrata obstoječih oblasti in načrtovanja uboja turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Neznanec je danes streljal na podžupana istanbulske občine Sisli Cemila Candasa. Podžupan je bil ranjen v glavo in je v kritičnem stanju, poročanje turške televizije NTV povzema Reuters. Zaradi neznane varnostne grožnje so danes evakuirali tudi turški parlament, je po poročanju turških medijev prek twitterja sporočil opozicijski poslanec Ziya Pir.

Po poročanju televizije je napadalec vstopil v podžupanovo pisarno in ga ustrelil. Ni še znano, ali je ta dogodek povezan s poskusom državnega udara v Turčiji.

"Obveščeni smo bili o napadu. Meclis je bil evakuiran," je po poročanju turškega časnika Cumhurriyet na twitterju zapisal Pir.

Turški parlament so napadli tudi med petkovim spodletelim vojaškim udarom. Prva bomba je glede na posnetek enega od poslancev parlament zadela še v času zasedanja. Poslanci so stavbo zapustili prek strehe, poroča britanski Independent.

Ob tem je turška vlada danes do nadaljnjega vsem javnim uslužbencem preklicala letni dopust do konca leta. Tisti, ki so že na dopustu, pa se morajo na svoja delovna mesta vrniti v najkrajšem možnem času, so sporočili iz kabineta predsednika turške vlade Binalija Yildrima. Ukrep je tako prizadel tri milijone javnih uslužbencev po vsej državi, poročanje turških medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V spodletelem udaru, ki ga je izvedel del turške vojske, je po zadnjih podatkih umrlo 145 civilistov, okoli 63 policistov in vojakov, zvestih vladi, ter 24 pučistov. Še približno 1500 ljudi je bilo ranjenih. Aretirali so že 7543 oseb, domnevno povezanih s pučem, poleg tega pa so odpustili tudi približno 9000 zaposlenih na turškem notranjem ministrstvu.

STA


Najbolj brano