Neurja na Poljskem terjala smrtno žrtev, v Avstriji pustošila toča

Huda neurja, ki so se konec tedna razdivjala na Poljskem, so terjala smrtno žrtev, 13 ljudi je bilo poškodovanih. Uničenih je bilo skoraj 800 domov, več kot 500.000 gospodinjstev je še danes brez elektrike. Iz Avstrije danes poročajo o milijonski škodi, ki jo je povzročila toča.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

VARŠAVA, GRADEC > Na Poljskem so bile v neurju najbolj prizadete regije Šlezija na jugu ter Lodž in Mazovija v osrednjem delu države.

V regiji Lubuskije na zahodu države je umrla ženska, ko je drevo padlo na njen avtomobil, navedbe gasilcev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Podrta drevesa so zablokirala na tisoče cest, v zadnjih 24 urah pa so gasilce na pomoč poklicali v skoraj 6000 nujnih primerih. Kolikšna je škoda, za zdaj še ni mogoče oceniti.

Nevihti se ni izognila niti poljska premierka Ewa Kopacz. Zaradi ujme se je namreč ustavil vlak, s katerim je bila na poti, poročajo poljski mediji.

O nočnih neurjih poročajo tudi iz Avstrije. Na avstrijskem Štajerskem je toča na kmetijskih površinah v izmeri okoli 1500 hektarjev povzročila za okoli milijon evrov škode.

V kraju Haus v dolini Ennstall je neurje odtrgalo streho z gondole, ki je pristala na nekem parkiranem avtomobilu in ga precej poškodovala.

Drugod so padala drevesa, zalivalo je kleti. V kraju Apfelberg je razkrilo streho nekega poslopja, nakar je neurje po zraku vrtinčilo prazne bokse za teleta.

Tudi s Tirolske poročajo o škodi zaradi toče. Poškodovala je steklene strehe, pročelja zgradb in avtomobile. Na območju mesta Wörgl je bila velika kot žogica za tenis.

Pri kraju Achenkirch je medtem hudourniški nasip zaprl državno cesto. Blatna gmota je odnesla tudi zasilno bivališče, ki sta si ga postavila dva turista. Njima je uspelo še pravi čas pobegniti, je pa zasulo njuni izposojeni kolesi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

STA


Najbolj brano