Netanjahujev poziv Judom v Evropi naletel na neodobravanje

Poziv izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja Judom v Evropi, naj se pred terorističnimi napadi zatečejo v Izrael, je naletel na neodobravanje tako med evropskimi Judi, ki menijo, da se terorizmu ne gre pustiti zastraševati, kot politiki.

Benjamin Netanjahu Foto: Wikipedia
Benjamin Netanjahu Foto: Wikipedia

JERUZALEM, PARIZ, KOEBENHAVN> V Franciji in na Danskem po zadnjih napadih na judovske tarče poudarjajo solidarnost z Judi.

V danskem Koebenhavnu je minuli konec tedna napadalec najprej streljal na kavarno, v kateri je potekala javna razprava o svobodi izražanja, in ubil moškega. V nedeljo je nato s strelom v glavo pred sinagogo ubil še Juda. Policija je napadalca ubila, glede na poročanje medijev pa naj bi šlo za na Danskem rojenega Palestinca, ki je imel Palestino za svojo drugo domovino.

Netanjahu vabi v Izrael

Podobno kot že po terorističnih napadih v Parizu v začetku januarja, ki je prav tako terjal žrtve med Judi, se je Benjamin Netanjahu tudi tokrat odzval s povabilom Judom v Izrael. Vlada naj bi celo pripravljala 40 milijonov evrov vreden program za sprejem novih judovskih priseljencev. “Izrael vas pričakuje z odprtimi rokami,” je v nedeljo dejal Netanjahu.

A glavni rabin na Danskem Jair Melchior je tovrsten poziv danes kritiziral, češ da se ne bojijo. Cilj terorizma je ljudem vliti strah, a kot je dejal, teroristom ne bodo dopustili, da jih prisilijo v spremembe vsakodnevnega življenja, življenje v strahu in beg. Judje se lahko preselijo v Izrael, a zato, ker imajo radi Izrael, ne pa, ker bi se bali živeti na Danskem, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Nič bolj všeč mu niso primerjave situacije v današnji Evropi z razmerami pred drugo svetovno vojno. Izraelski odbor za naseljence je namreč danes Evropo primerjal z nacionalsocialisti, levo usmerjene Izraelce pa s kolaboratorji. “To niso nacisti. To niso pogromi. To so zlobni teroristi,” je dejal Melchior in spomnil, da se tudi v Izraelu dogajajo teroristični napadi.

Tudi judovska skupnost na Danskem je zavrnila Netanjahujev poziv. “Hvaležni smo za Netanjahujevo skrb, a mi smo Danci - smo danski Judi, a Danci - in zaradi terorizma ne bomo šli v Izrael,” je sporočil njihov tiskovni predstavnik Jeppe Juhl. “Razumemo njegovo skrb za naše dobro počutje in cenimo njegovo skrb, vendar mi smo Danci in ostajamo na Danskem. Če se bomo preselili v Izrael, bo to iz drugih razlogov,” je dodal.

V Franciji oskrunili 300 judovskih grobov

Nov proti Judom usmerjen napad se je v nedeljo zgodil tudi v Franciji, kjer so neznanci oskrunili približno 300 judovskih grobov. A tako premier Manuel Valls kot predsednik Francois Hollande sta po napadu poudarjala solidarnost z judovsko skupnostjo. Judje imajo svoje mesto v Evropi in še posebej v Franciji, je zatrdil Hollande.

Tudi Valls je v odzivu na vnovičen Netanjahujev poziv k izselitvi Judov zatrdil, da je mesto francoskih Judov v Franciji. Obžaloval je izjave izraelskega premierja, ki jih po njegovem prepričanju ne opravičuje niti dejstvo, da v državi trenutno poteka predvolilna kampanja.

STA


Najbolj brano