Netanjahu zmagovalec parlamentarnih volitev v Izraelu

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Izraelu je ponovno slavil dosedanji premier Benjamin Netanjahu. Po 99 odstotkov preštetih glasov naj bi njegova stranka Likud v 120-članskem parlamentu imela 29 ali 30 poslancev, njegova največja tekmica, stranka Sionistična unija pa 24, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Izraelu je ponovno slavil dosedanji premier Benjamin Netanjahu.
Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Izraelu je ponovno slavil dosedanji premier Benjamin Netanjahu. 

JERUZALEM > Tretja najmočnejša stranka je postala koalicija arabskih strank, ki lahko računa na 14 poslancev. Volilna udeležba je bila 71,8 odstotka, kar je več kot na volitvah leta 2013, ko je bila 67,8 odstotka.

Po navedbah izraelske volilne komisije si je Likud zagotovil dobrih 23 odstotkov podpore, Sionistična unija pa skoraj 19 odstotkov.

Benjamin Netanjahu je v torek že razglasil zmago in morebitne koalicijske partnerje povabil na pogovore. Napovedal je, da želi vlado sestaviti v dveh do treh tednih. Želi si sestaviti “močno in stabilno” vlado.

Po oceni opazovalcev bo Netanjahujeva zmaga najverjetneje poglobila napetosti med Izraelom ter Palestinci in Zahodom.

“Kljub vsem pričakovanjem smo dosegli veliko zmago za Likud, nacionalistični tabor in narod,” je v noči na danes dejal izraelski premier.

Na rezultate volitev se je odzvala tudi Sionistična unija. Kot so zapisali v sporočilu, gre za “težko jutro za nas in tiste, ki so verjeli v našo vizijo”, so pa obljubili, da se bodo še naprej v imenu izraelskih državljanov borili za socialno pravičnost, enakopravnost in demokracijo.

STA


Najbolj brano