Nepal stresel nov močan potres

Nepal, ki ga je konec aprila prizadel uničujoč potres, v katerem je umrlo prek 8000 ljudi, je danes stresel nov potresni sunek z magnitudo 7,3. Po zadnjih podatkih je terjal prek 20 življenja, več kot 600 ljudi je ranjenih, poškodovane naj bi bile številne zgradbe. Pet smrtnih žrtev je terjal v sosednjih državah.

KATMANDU > Žarišče potresa je bilo 83 kilometrov vzhodno od nepalske prestolnice Katmandu, blizu meje s Kitajsko, je sporočil ameriški geološki inštitut. Tla so se prvič zatresla ob 12.35 po lokalnem času in se tresla skoraj minuto. Že pol ure kasneje je sledil prvi popotresni sunek z magnitudo 6,3, temu pa je sledilo še nekaj šibkejših.

Ljudje so panično bežali na ulice v prestolnici in bližnjih mestih, ki jih je že 25. aprila prizadel uničujoč potres z magnitudo 7,8. Telefonske zveze so bile prekinjene.

V Nepalu je potres po navedbah oblasti terjal najmanj 19 življenj, od tega so štirje ljudje izgubili življenje v mestu Chautara, vzhodno od prestolnice Katmandu. Tako v tem mestu kot drugod naj bi se zrušile številne stavbe. Trupla žrtev so po navedbah Mednarodne organizacije za migracije izvlekli iz ruševin, piše BBC.

Po potresu so nepalske oblasti iz previdnosti odredile zaprtje letališča v Katmanduju, ki pa so ga po nekaj urah spet odprli.

Tresenje tal so močno čutili tudi v Indiji, od New Delhija do Kalkute in mesta Guwahati v zvezni državi Assam. Umrli so štirje ljudje, od tega v zvezni državi Bihar tri deklice, mlajše od 15 let. V indijski prestolnici so ustavili obratovanje podzemne železnice, iz šol so evakuirali na tisoče otrok.

Potres so čutili tudi v prestolnici Bangladeša, Daki, ter v Tibetu, kjer je po poročanju kitajskih medijev umrl en človek.

V potresu konec aprila je v Indiji umrlo prek 100 ljudi, večina v zvezni državi Bihar, ki meji na Nepal. Žrtve so bile tudi na Kitajskem in v Bangladešu.

STA


Najbolj brano