Neofašiti v Gorici zadolženi za dobavo orožja iz Slovenije

Italijanska neofašistična organizacija Avanguardia Ordinovista, ki so jo včeraj ponoči razkrinkali karabinjerji posebnega oddelka ROS, je imela globoke korenine tudi na Goriškem, piše Primorski dnevnik.

TRST, GORICA > Med njenimi člani so bili namreč kar štirje Goričani, in sicer Maurizio Gentile in Giovanni Amorelli, ki ostajata na prostosti, ter Franco Grespi in Ornella Garoli, ki sta med štirinajstimi aretiranci. Po ugotovitvah preiskovalcev je bila vloga goriških osumljencev vse prej kot postranska: zadolženi so bili za dobavo orožja, ki so si ga skušali priskrbeti v Sloveniji in v drugih državah bivše Jugoslavije, še dodaja Primorski dnevnik.

Sodelovali tudi slovenski kriminalisti

Slovenska kriminalistična policija je več mesecev sodelovala z italijanskimi varnostnimi organi v skupni protiteroristični akciji Črni orel, so danes sporočile iz slovenske policije. Kriminalna združba, ki jo je razbila italijanska policija, je namreč delovala tudi v Sloveniji.

Italijanski policisti so v ponedeljek v akciji proti neofašistični skupini v več deželah aretirali 14 osumljencev. Zoper enajst je bil odrejen pripor, zoper tri pa hišni pripor. V celotni preiskavi je bilo skupaj kazensko ovadenih 31 oseb.

V okviru operacije je bilo izvedenih več preiskav kaznivih dejanj, povezanih s financiranjem terorizma, z napadom na pravni red z diskriminacijo, etničnim, verskim in nacionalnim nasiljem. Aretirali so tudi vodja kriminalne združbe, ki je nabavljal orožje za izvrševanje nasilnih kaznivih dejanj, so danes navedli na slovenski policiji.

Kriminalna združba je med drugim načrtovala tudi oborožen rop z orožjem, ki ga je vodja skupine nabavil v Italiji. S preiskavo primera so orožniki začeli že v letu 2013, ko so obravnavali skupino osumljencev, ki je organizirala nasilna kazniva dejanja zoper posameznike, institucije in ustavno ureditev Italije.

Grozi jim od 20 do 30 let zapora

Kot so še sporočili s slovenske policije, je kriminalna združba delovala tudi v Sloveniji, saj so trije njeni člani poskušali v Sloveniji nabaviti orožje, kar pa so jim v preiskavi preprečili. Kriminalisti uprave kriminalistične policije so skupaj z novogoriškimi kriminalisti z identifikacijo določenih osumljencev bistveno pripomogli k uspešno zaključeni akciji in aretaciji osumljencev.

Zagrožene kazni za obravnavana kazniva dejanja so med 20 in 30 let zapora.

NR, STA


Najbolj brano