Nemško vas opustošil tornado

V Nemčiji se je v torek in v noči na danes s hudimi neurji končal vročinski val, ki je državi v minulih dneh prinesel rekordno visoke temperature. Nek manjši kraj na jugozahodu Nemčije je celo opustošil tornado. Povzročil je za od pet do deset milijonov evrov škode, več ljudi je bilo poškodovanih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BERLIN > Kot je za dpa povedal župan kraja Framersheim Ulrich Armbrüster, je tornado v torek poškodoval približno sto hiš, mnoge so ostale brez streh. Kraj s približno 1600 ljudmi je bil videti “kot po bombnem napadu”, je razmere opisala ena od prebivalk.

Strokovnjaki si sicer niso povsem enotni, ali je po Framersheimu res pustošil pravi tornado, ali pa je šlo “zgolj” za tako silovit veter. V vsakem primeru pa je opustošenemu kraju pomoč med drugim že obljubila zvezna dežela Porenje-Pfalško.

Nemirna noč s silovitim vetrom in hudimi nalivi pa je tudi za drugimi deli Nemčije. Zaradi podrtih dreves je med drugim prišlo do zamud in odpovedi v železniškem prometu, so sporočili z nemških železnic.

V manjšem letoviškem kraju Bad Sachsa na Spodnjem Saškem je neurje z orkanskim vetrom naenkrat opustošilo pas, širok kakih 500 metrov. Ruvalo je drevesa, trgalo strehe in povzročilo za več sto tisoč evrov škode, piše dpa in navaja besede enega od očividcev, da “je bilo neverjetno”.

V kraju Hessisch-Lichtenau v zvezni deželi Hessen je strela udarila v nek stanovanjski blok in povzročila za 150.000 evrov škode.

V kraju Kelbra v deželi Saška-Anhalt v osrednji Nemčiji je veter prevrnil mobilno hišico, pri čemer je bila ena oseba huje ranjena. Na območju je tudi padala toča v velikosti pesti, veter pa je podrl več električnih drogov in prekinil oskrbo z elektriko.

V delih Bavarske je zaradi neugodnega vremena brez elektrike v noči na danes za nekaj časa ostalo 60.000 gospodinjstev.

Podobno kot v Nemčiji je bilo tudi na Poljskem in Češkem, še poroča dpa. Na jugozahodu Poljske je umrl nek moški, ko je drevo padlo na njegov avto.

STA


Najbolj brano