Nemški zunanji minister v Rusiji pozval k razoroževanju Evrope

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je danes med obiskom v Moskvi pozval h konkretnim korakom k razoroževanju v Evropi. Ob začetku pogovorov z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom je v zvezi z nameščanjem vojakov ter naložb v oboroževanje v zvezi Nato in Rusiji izrazil zaskrbljenost, da se bosta strani ujeli v novo spiralo oboroževalne tekme.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je  med obiskom v 
Moskvi pozval h konkretnim korakom k razoroževanju v 
Evropi. Foto: Arhiv Sv
Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je med obiskom v Moskvi pozval h konkretnim korakom k razoroževanju v Evropi. Foto: Arhiv Sv

MOSKVA > Nato, katerega članica je tudi Nemčija, je v baltskih državah in na Poljskem razporedil okoli 4000 vojakov v odgovor na napetosti z Rusijo glede Ukrajine. Rusija je medtem na svojo zahodno mejo premestila na tisoče vojakov.

Sigmar Gabriel je v sredo na Poljskem dejal, da je krepitev Nata na vzhodu upravičena glede na kopičenje ruske vojske na območju.

Sergej Lavrov je po današnjih pogovorih z Gabrielom zavrnil očitke, da njegova država ogroža vzhodne članice Nata z vojaško prevlado. “Glede tega imamo drugačno statistiko,” je poudaril po srečanju. Dodal je, da je Rusija obkrožena z Natovimi silami in orožjem.

Ruski zunanji minister je zato predlagal, da bi namestitve vojakov in orožja uskladili v okviru sveta Nato-Rusija. “Na mizo moramo dati zemljevid in ugotoviti, kdo ima kje kaj nameščeno,” je pojasnil in ocenil, da se bodo stvari na ta način razjasnile same.

Gabriel, ki je tudi nemški podkancler, ima danes v okviru obiska v Rusiji na programu tudi srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

STA


Najbolj brano