Nemški strokovnjak: Blizu je konec Islamske države

Nemški strokovnjak za Bližnji vzhod Udo Steinbach je v pogovoru za današnji Deutsche Welle ocenil, da se bliža konec skrajni skupini Islamski državi (IS), a ne islamskega terorizma. V Siriji in Iraku IS že več mesecev izgublja ozemlje, hkrati so njeni napadi po svetu vedno večji, kar je za Steinbacha tudi dokaz, da IS menja svojo strategijo.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

BONN > "Fizični konec IS tako ne bo pomenil konca islamističnega terorizma," je poudaril Steinbach, ki je več kot 30 let vodil nemški inštitut Orient v Hamburgu, zdaj pa se v centru Humboldt-Viadrina v Berlinu ukvarja z družbami severne Afrike in Srednjega Vzhoda.

Kot je še dejal, za napadi, ko so se nedavno zgodili v iraški prestolnici Bagdad, turškem Istanbulu ali bangladeški Daki, stojijo skupine, ki se izdajajo za IS.

"Menim, da ne moremo govoriti o tem, da so bili ti napadi načrtovani v Siriji ali Raki, prestolnici kalifata. IS ima v številnih predelih islamskega sveta simpatizerje, od Boko Harama v Nigerij do Malija in Jemna. Te skupine se preprosto izdajajo za IS, ker potrebujejo politični okvir za svoje dejavnosti. Formalno niso povezani z IS v Raki. Gre za neke vrsto propagande, ki naj bi signalizirala, da so močnejši kot posamezne skupine v Maliju, Jemnu ali Afganistanu. Sveti želijo sporočiti: Smo eno, ena država," je še dejal Steinbach.

Dodal je, da se IS iz regionalne sile očitno razvija v mednarodno teroristično mrežo. Hkrati je opozoril, da bolj kot se je bliža fizični konec IS v Siriji in Iraku, toliko bolj so skupine izven IS odločene, da bodo napadale povsod po svetu.

STA


Najbolj brano