Nemški predsednik s priznanjem genocida nad Armenci ujezil Ankaro

Nemški predsednik Joachim Gauck, ki je 100 let po pokolu Armencev v nekdanjem Otomanskem cesarstvu dogajanje prvič označil za genocid, je s svojo potezo ujezil Turčijo. Turško zunanje ministrstvo je v petek zvečer zagrozilo, da bo to dolgoročno negativno vplivalo na odnose med državama, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški predsednik Joachim Gauck, ki je 100 let po pokolu 
Armencev v nekdanjem Otomanskem cesarstvu dogajanje 
prvič označil za genocid, je s svojo potezo ujezil Turčijo. Foto: Wikipedia
Nemški predsednik Joachim Gauck, ki je 100 let po pokolu Armencev v nekdanjem Otomanskem cesarstvu dogajanje prvič označil za genocid, je s svojo potezo ujezil Turčijo. Foto: Wikipedia

BERLIN, ANKARA > JoachimGauck je v četrtek zvečer na ekumenski maši v Berlinu jasno izjavil, da je šlo za genocid. “Usoda Armencev je tipičen primer množičnih uničenj, etničnih čiščenj, pregonov, celo genocidov, ki so na tako grozovit način zaznamovali 20. stoletje,” je poudaril. Ob tem je priznal delno soodgovornost Nemčije kot glavne zaveznice Otomanskega cesarstva v prvi svetovni vojni za zločine nad Armenci.

Med letoma 1915 in 1917 je bilo v nekdanjem Otomanskem cesarstvu pobitih do 1,5 milijona Armencev. Turčija odločno zavrača, da bi bil nad Armenci storjen genocid in vztraja, da je šlo za žrtve državljanske vojne. Armenci Nemčiji, ki je imela svoje ljudi v vrhu turške vojske, očitajo sokrivdo za genocid. Nemčija, glavna zaveznica Otomanskega cesarstva v prvi svetovni vojni, genocida še ni uradno priznala.

Iz Ankare so v petek sporočili, da nemški predsednik nima pooblastil, da turški državi pripiše krivdo, ki je v nasprotju s pravnimi in zgodovinskimi dejstvi. Turško zunanje ministrstvo je posvarilo, da bo to “dolgoročno negativno vplivalo” na turško-nemške odnose.

Gauck tokrat ni prvič padel v nemilost Turčije. Aprila lani je ob državniškem obisku v Turčiji vladi tedanjega premierja in sedanjega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana očital, da ogroža demokracijo ter posvaril pred omejevanjem svobode pravosodja, medijev in mišljenja. Nemški predsednik je dejal, da gre za nasvet Ankari, Erdogan pa je njegove besede označil za vmešavanje v turško notranjo politiko, poroča dpa.

STA


Najbolj brano