Nemški poslanec v svoj dom sprejel dva begunca iz Eritreje

Nemški poslanec Martin Patzelt iz vrst desnosredinske Krščansko demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel je v svoj dom sprejel dva begunca iz Eritreje in je obema mladima moškima pomagal pri iskanju zaposlitve.

Nemški poslanec Martin Patzelt iz vrst desnosredinske 
Krščansko demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel je v svoj dom sprejel dva begunca iz Eritreje. Foto: Wikipedia
Nemški poslanec Martin Patzelt iz vrst desnosredinske Krščansko demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel je v svoj dom sprejel dva begunca iz Eritreje. Foto: Wikipedia

BERLIN > Za nemške medije je Martin Patzelt povedal, da želi s tem dejanjem solidarnosti omiliti vzdušje sovražnosti proti migrantom.

Patzelt živi v bližini Frankfurta na Odri na vzhodu Nemčije. Eritrejca, 19-letni Haben in 24-letni Avet, pri njem živita že mesec dni, poroča britanski BBC. Poslanec ima v kraju Briesen veliko hišo, Eritrejca pa si zgornje nadstropje delita z Patzeltovim odraslim sinom.

Prosilca za azil je spoznal v svoji lokalni katoliški cerkvi in ju je nato povabil k sebi na obisk. Kasneje jima je ponudil prostor v svojem domu.

Mlada begunca sicer trenutno komunicirata v polomljeni angleščini, a se že učita nemščine. Eden sedaj začasno dela v lokalni javni upravi, drugi pa v supermarketu. Pri tem jima je pomagal Patzelt.

“Partnerstvo, ponujanje zatočišča, skrb za soljudi - ti majhni mostovi nam pomagajo, da begunci dobijo obraz in ime, da tako izstopijo iz anonimne množice prosilcev za azil,” je dejal Patzelt. “Če bi to storilo več ljudi, bi bili na dobri poti,” je dodal.

A po poročanju nemških medijev so bila lokalna podjetja na splošno skeptična, ko se je Patzelt oglasil z željo, da Eritrejcema najde zaposlitev, saj so bila zaskrbljena glede njunih jezikovnih pomanjkljivosti in zmožnosti, da se privadita na delovno mesto.

Številni Eritrejci poskušajo doseči Evropo, saj v tej avtoritarni država vlada državljane sili v obvezno služenje v vojski za več let v nevzdržnih razmerah. Eritrejcem, pa tudi Sircem, ko dosežejo Nemčijo, načeloma podelijo status beguncev, kar jim omogoči, da ostanejo.

A v Nemčiji je vse bolj vroča razprava o migracijah, saj se je število prosilcev za azil letos drastično povišalo. Nemške oblasti so zato pod vse večjim pritiskom, trpijo pa tudi javne finance.

STA


Najbolj brano