Nemški poslanci za odlikovanje Sircev, ki so pomagali pri aretaciji Albakra

Nekateri nemški poslanci so se zavzeli za odlikovanje treh sirskih beguncev, ki so policiji pomagali aretirati 22-letnega Sirca Džaberja Albakra, osumljenega načrtovanja bombnega napada v Nemčiji.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

BERLIN > Kot so navedli, je dejanje trojice izraz velikega spoštovanja in hvaležnosti do nemških gostiteljev, zato si zaslužijo zvezni križec za zasluge.

Kot je dejal obrambni strokovnjak nemških socialdemokratov (SPD) Johannes Kahrs, si Sirci zaslužijo križec za zasluge, saj da si ni mogoče predstavljati boljšega primera integracije beguncev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jürgen Klimke iz Krščansko-demokratske unije (CDU) pa je dejal, da bi morali odlikovanje podeliti kot “močan signal tako nemškemu prebivalstvu kot drugim beguncem”.

Zvezni križec za zasluge je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP najvišje odlikovanje, ki ga lahko v Nemčiji podelijo civilistu.

Albakr ga je poskušal podkupiti

Nekateri politiki so vlado tudi pozvali, naj trem Sircem pospešijo postopek za pridobitev azila, navaja AFP. “Kar so storili, je pogumno in prepoznavno dejanje,” je dejal vodja parlamentarnega odbora za notranje zadeve Ansgar Heveling. “Njihovo prošnjo za azil bi bilo treba obravnavati hitro (...) in gotovo obstaja način, da jih nagradimo za njihovo predanost,” je dodal.

Kot je v ponedeljek pojasnil eden od Sircev, v javnosti imenovan Mohamed A, jih je Albakr - sirski begunec, ki je bil na begu, potem ko je policija v soboto v njegovem stanovanju našla eksploziv - poskušal podkupiti, a ga kljub temu niso želeli izpustiti in so ga zvezali z električnim kablom. Povedal je, da ga je Albakr ustavil na železniški postaji in ga povprašal po možnostih za prenočitev, nakar ga je odpeljal v svoje stanovanje v Leipzigu. Šele v stanovanju je prek facebooka naletel na obvestilo policije, da iščejo Albakra. Nemudoma je obvestil prijatelje in policijo.

Težave pri sporazumevanju

Prvi klic na policijo je bil po besedah sirskega begunca zaradi težav pri sporazumevanju neuspešen, zato se je skupaj s fotografijo Albakra sam odpeljal na policijsko postajo. Policija je nato kasneje domnevnega terorista aretirala. “Bil sem besen nanj. Tega ne sprejemam - prav v Nemčiji, državi, ki nam je odprla vrata,” je še dejal Mohamed A.

Tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert je hvaležen za njihov prispevek in se jim je zahvalil. Vendar pa je po njegovih besedah odločitev glede odlikovanja v predsednikovih rokah. “Ravnali so pogumno in odločno in mogoče preprečili večjo nesrečo,” je dejal.

V stanovanju našli 15 kilogramov razstreliva

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Martin Schäfer pa je povedal, da ni v njihovi pristojnosti, da predlagajo dodelitev odlikovanja, najverjetneje pa bodo “zavzeli pozitivno stališče” do predloga.

Več kot 23.000 ljudi je medtem podpisalo spletno peticijo s pozivom vzhodni nemški deželi Saška, da jih nagradi za pogum.

Policija je v Albakrovem stanovanju v Chemnitzu našla 15 kilogramov razstreliva. Direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maassen je v torek potrdil, da je načrtoval napad na berlinsko letališče v imenu skrajne skupine Islamska država.

STA


Najbolj brano