Nemški poslanci z zeleno lučjo podaljšanju programa pomoči Grčiji

Nemški bundestag je danes po pričakovanjih s široko podporo podprl štirimesečno podaljšanje programa pomoči Grčiji. Spodnji dom parlamenta je zabeležil 542 glasov za in 32 proti, vzdržanih pa je bilo 13. Do takšnega razpleta je prišlo kljub razširjenim dvomom v največjem gospodarstvu območja evra, da bodo Atene poplačale svoje dolgove.

ATENE > Poslance je pred glasovanjem nagovoril tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. K podpori podaljšanju jih je pozval z argumentom, da ne gre za nova posojila ali spreminjanje programa pomoči, temveč dokončanje aktualnega programa.

Ob tem je priznal, da odločitev za podporo najbolj zadolženi državi v evropski denarni uniji ni lahka.

"Milo rečeno, razprava pred in po volitvah v Grčiji te odločitve ni nič olajšala, prav tako ne razprava v zadnjih nekaj dneh in urah," je dejal.

Ne glede na to pa je Evropa skupnost, kar po njegovih besedah pomeni, da tisti, ki jim gre bolje, pomagajo tistim, ki so v težavah.

"Mi, predvsem Nemčija, bomo imeli v 21. stoletju lepo prihodnost le, če bo evropska integracija uspešna in bo Evropa ostala združena," je menil.

"Parlament, vsakega poslanca posebej, bi rad pozval, naj ne zavrne odločitve finančnega ministrstva, ki tudi zame ni bila lahka. To bi namreč zelo škodilo našim ljudem in naši prihodnosti," je še dejal Schäuble.

Široka podpora nemških poslancev je bila pričakovana, četudi so bili v zvezi s tem vprašanjem razdeljeni celo v vladajoči konservativni uniji CDU/CSU kanclerke Angele Merkel.

Grški finančni minister Janis Varufakis je namreč ta teden znova odprl vprašanje delnega odpisa grškega dolga, kar je za Nemce, ki so ranljivim evrskim državam, kot je Grčija, namenili največ posojil, nesprejemljivo.

Poleg tega nemški mediji in vodilni nemški ekonomisti že nekaj časa špekulirajo, da bo Grčija potrebovala tretji reševalni sveženj, vreden okoli 20 milijard dolarjev.

"Poglejte (premierja Janisa) Ciprasa. Poglejte Varufakisa. Bi kupili rabljen avtomobil od koga od njiju?" je kolege med parlamentarno razpravo vprašal poslanec CDU Peter Willsch. "Če je odgovor ne, potem morate danes glasovati proti. Beda se bo nadaljevala," je pristavil.

Zeleno luč podaljšanju programa pomoči Grčiji, ki so ga v torek v zameno za fiskalne ukrepe in reforme potrdili finančni ministri držav v območju evra, so morali v nekaterih državah potrditi tudi v parlamentu.

Že v četrtek so podporo Grčiji izglasovali v nizozemskem parlamentu, a je odločitev nemškega vendarle veljala za ključno, saj je Nemčija ključni gospodarski igralec na stari celini. O podaljšanju morajo glasovati še grški poslanci, njihovo glasovanje pa ni vprašljivo.

Če podaljšanje programa ne bi bilo potrjeno na vseh zahtevanih instancah, bi se v soboto iztekel, posledično pa bi lahko prišlo do bankrota in izstopa Grčije iz območja evra.

Grčija bo morala zdaj do aprila oblikovati podrobnosti načrta za implementacijo obljubljenih reform. Nova grška vlada in njeni upniki pa imajo do junija čas, da ocenijo, kako naprej.

STA


Najbolj brano