Nemški policijski sindikat za postavitev ograje na meji

Prvi mož sindikata nemških policistov Rainer Wendt se je zavzel za postavitev ograje na meji z Avstrijo, da bi tako omejili dotok beguncev v državo. To bi sprožilo verižno reakcijo in bi se za to odločila tudi Avstrija na meji s Slovenijo, je dejal Wendt za Welt am Sonntag.

 “Naš notranji red je ogrožen. Smo pred socialnimi nemiri. Vsi 
bi morali zdaj potegniti zasilno zavoro,” je  posvaril prvi mož 
sindikata nemških policistov Rainer Wendt in namignil, da je 
to odgovornost predvsem nemške kanclerke Angele Merkel.
“Naš notranji red je ogrožen. Smo pred socialnimi nemiri. Vsi bi morali zdaj potegniti zasilno zavoro,” je posvaril prvi mož sindikata nemških policistov Rainer Wendt in namignil, da je to odgovornost predvsem nemške kanclerke Angele Merkel. 

BERLIN > “Če želimo resnično izvajati nadzor na meji, potem bi morali vzdolž nemške meje postaviti ograjo,” je dejal vodja sindikata nemških policistov. Tudi načrtovanih tranzitnih con ne bo mogoče vzpostaviti brez ograje, je prepričan.

Signal “pridite vsi sem” je za Nemčijo nevzdržen, je še dodal. “Naš notranji red je ogrožen. Smo pred socialnimi nemiri. Vsi bi morali zdaj potegniti zasilno zavoro,” je še posvaril Rainer Wendt in namignil, da je to odgovornost predvsem nemške kanclerke Angele Merkel.

Merklova se je po današnjem srečanju s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem zavzela za hitrejšo vizumsko liberalizacijo za Turčijo, če bo s turške strani prišlo tudi do hitrejšega sprejema sporazuma o vračanju nezakonitih prebežnikov. Davutoglu pa je pohvalil “boljši pristop” EU pri delitvi bremena beguncev s Turčijo.

“Žal je mednarodna skupnost Turčijo prepustila samo sebi. Zadovoljni smo, da je zdaj prišlo do boljšega pristopa. Da se bo vprašanje beguncev reševalo z delitvijo bremen, je zelo pomembno,” je dejal Davutoglu in pohvalil Merklovo, da temu vprašanju ni obrnila hrbta.

Davutoglu je na skupni novinarski konferenci z Merklovo še opozoril, da novi spopadi v okolici severnega sirskega mesta Alep prinašajo “nov val beguncev”.

Na to je opozorila tudi nemška kanclerka, ki je v Turčijo prišla, ker je tudi po njenem mnenju turška država ključna pri reševanju begunskega vprašanja, s katerim se sooča Evropa. Predvidoma se bo na to temo danes srečala tudi s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

EU in Turčija sta sicer v četrtek sklenili akcijski načrt za ukrepanje v begunski krizi, ki naj bi predvideval tri milijarde evrov pomoči Turčiji in pospešen proces vizumske liberalizacije v zameno za pomoč pri zajezitvi toka beguncev oziroma migrantov v EU, predvsem s ponovnim sprejemom migrantov, ki bi v Evropo prišli nezakonito.

V Berlinu so sicer še pred obiskom Merklove nakazovali, da kanclerka ne pričakuje hitre rešitve tega vprašanja. Danes pa se je Merklova v Istanbulu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zavzela za hitro razrešitev tega vprašanja.

“Turčija potrebuje denar in to razumem tudi jaz,” je dejala. Nemčija bo tu zagotovila svoj delež, je zatrdila. Zaenkrat sicer še ni govorila o tem, da bi Nemčija lahko Turčijo, preko katere pride največ beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, razglasila za tako imenovano varno državo, katere državljani avtomatično ne bi mogli zaprositi za azil. Je pa napovedala odpiranje novih poglavij v pogajanjih Turčije za članstvo v EU. Pri tem je izpostavila poglavji o gospodarstvu in pravosodju, navaja dpa.

Tudi Davutoglu je izrazil pričakovanje, da bo prišlo do “odmrznitve” pogajanj z EU o članstvu. Prav tako je izrazil pričakovanje, da bo do vizumske liberalizacije in do sprejema sporazuma o vračanju državljanov tretjih držav prišlo skupaj julija prihodnje leto.

STA


Najbolj brano